Екс-політв'язень Афанасьєв вважає, що Росія швидко не відпустить Сущенка

Екс-політв'язень Афанасьєв вважає, що Росія швидко не відпустить Сущенка

Ексклюзив
Укрінформ
Колишній український політв'язень у Росії Геннадій Афанасьєв вважає, що Росія швидко не відпустить затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка і закликає українців вже сьогодні починати писати листи підтримки нашому колезі у "Лефортово"

Про це Афанасьєв заявив у коментарі Укрінформу.

"Я особисто вважаю, що це надовго, бо якщо російська влада намагається когось ув'язнити, то вона це робить. Судячи з того, як уже зараз на російському телебаченні презентують затримання Романа, це  підготовка до тривалої широкомасштабної кампанії", - сказав Афанасьєв.

На його думку, затримання українського журналіста було сплановане Росією як помста за Щорічну нараду з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць ОБСЄ у людському вимірі, яка проходила 19-30 вересня у Варшаві, де Росія "повністю програла", намагаючись зобразити себе як демократична держава, яка дає змогу працювати журналістам "будь-яких видань будь-де будь-якою мовою".

Афанасьєв звернув увагу на те, що Росія на нараді особливо наголошувала на тому, що в окупованому Криму зараз працює "аж 460 медіа"  і не затримують нікого з українських громадян чи журналістів.

"Але по факту з'ясувалося, і це було доведено, що до окупації в Криму було понад 900 медіа, а зараз 460, що є арешти і утиски свободи слова. Моя особиста думка про арешт Романа Сущенка - що приїхав український журналіст, вони його затримали, звинуватили у шпигунстві і такими чином, можливо, у Росії мають намір сказати, що ми не просто так закриваємо медіа, а тому, що вони є іноземними агентами, як у Росії люблять вішати ярлики", - припустив він.

Колишній український політв'язень у Росії спрогнозував, що Роман Сущенко проведе в СІЗО щонайменше два місяці, тому що має іти "розслідування", а потім можливе і продовження терміну утримання.

"Малоймовірно, що вони його зараз відпустять і скажуть: "Перепрошуємо, ми помилилися, і через тиждень це зрозуміли". Вони будуть розслідувати "справу" і якщо й відпустять журналіста, то це буде не на етапі досудового слідтва, а під час суду - залежно від того, який тиск ми зможемо зчинити разом із світовою спільнотою і чи такий тиск взагалі зможе подіяти на цю справу", - зауважив Афанасьєв.

З огляду на це він оприлюднив у Фейсбуці адресу, на яку можна надсилати Р.Сущенку листи (Сущенко Роман Владимирович, 1969 ФКУ СИЗО № 2 ФСИН России, г.Москва, Лефортовский вал, д.5 111020) і закликав українців починати робити це вже сьогодні.

Афанасьєв також, спираючись на власний досвід, заявив про необхідність забезпечити Романа Сущенка  засобами гігієни та якимось одягом, щоб створити йому бодай мінімальні побутові  умови. 

 "У СІЗО у затриманих вилучають усі власні речі і видають тюремну робу. По-перше, в ній холодно, по-друге, незручно, і потім, ця роба принижує гідність: вона рвана, не по розміру - людина в ній почувається в'язнем, хоча  перебуває у слідчому ізоляторі. Її провина ще не доведена, а  її вже утримують,  як у Гуантанамо", - зазначив він.

За словами Афанасьєва, наразі він вважає своїм завданням  розповсюджувати інформацію про незаконне затримання українського журналіста.

"Особисто я, коли через тиждень поїду  в ПАРЕ, буду намагатися порушувати цю тему на всіх зустрічах", - пообіцяв колишній політв'язень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-