Пішов з життя чемпіон Олімпіади-72 з баскетболу Анатолій Поливода

Пішов з життя чемпіон Олімпіади-72 з баскетболу Анатолій Поливода

Укрінформ
22 січня на 77-у році життя помер знаменитий український баскетболіст Анатолій Поливода.

Анатолій Поливода народився 29 травня 1947 у Єнакієвому, де й почав займатись баскетболом. 1964 року Анатолія Поливоду запросили до київського »Будівельника», з яким він став чемпіоном СССР, двічі вигравав «срібло», ще двічі був бронзовим призером. 

В травні 1967 року Поливода в якості лідера «Будівельника» у складі збірної Союзу виступив на чемпіонаті світу в Уругваї. Команда здобула золоті нагороди, а Анатолій Поливода став найкращим гравцем турніру. Тогож року він виграв перше з трьох чемпіонатів Європи (1967, 1969, 1971 роки).

А головні здобутки Анатолія Поливоди були у складі олімпійської збірної СССР -  «бронза» 1968-го та «золото» 1972 років. Саме на Олімпійських іграх 1972 року Поливода провів фактично останній поєдинок - у півфіналі змагань проти Куби.

За два дні до легендарного фіналу він пережив серйозний приступ і за грою спостерігав з трибун. Лише через кілька років лікарі визначать, що баскетболіст страждає на вроджений синдром WPW або синдром Вольфа-Паркінсона-Вайта. 

Читайте також: Очільник Федерацій баскетболу України зустрівся з президентом ФІБА-Європа

Після завершення кар’єри у 26 років Анатолій Поливода здобув вищу освіту, понад десять років працював у Київському університеті ім. Тараса Шевченка на кафедрі фізичного виховання.

Лише 1985 року Анатолій Іванович зважився на операцію, яка частково полегшила його проблеми.

Фото: fbu.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-