Допуск росіян і білорусів: МОК зайняв вичікувальну позицію

Допуск росіян і білорусів: МОК зайняв вичікувальну позицію

Укрінформ
Питання можливого допуску росіян і білорусів залишається на порядку денному України, Міжнародного олімпійського комітету й цивілізованого світу. Рішення стосовно повернення представників рф і рб досі не ухвалили.

28 березня 2023-го року Міжнародний олімпійський комітет на чолі  Томасом Бахом дав зрозуміти, що повернення російських і білоруських атлетів на міжнародні змагання - це питання часу. Відповідно до нових рекомендацій МОК міжнародні федерації отримали можливість допустити представників рф і рб до кваліфікаційних турнірів. На черзі - Олімпійські ігри. Чому Міжнародний олімпійський комітет досі не допустив росіян і білорусів до Олімпіади й на якому зараз етапі це рішення, читайте в матеріалі від Укрінформу.

МОК взяв паузу і чекає на реакцію світу

МОК розпочав кампанію з повернення росіян ще 20 січня під час саміту Національних олімпійських комітетів, але справу досі не завершив. Попри всі аргументи української сторони, розмови з Президентом України Володимиром Зеленським і міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом, Томас Бах продовжує гнути свою лінію. «Історія розсудить, хто більше зробив для миру у світі», - заявив нещодавно очільник Міжнародного олімпійського комітету у відповідь на аргументовану критику його заяв. МОК не вистачає сміливості ухвалити остаточне рішення, і час в цій ситуації грає проти нього. Той факт, що росіянам і білорусам, які вже втратили шанс поборотися за олімпійські ліцензії, не нададуть додаткових квот, вчергове свідчить про нерішучість МОК.

«Міжнародний олімпійський комітет намагається перекласти відповідальність на міжнародні федерації, надаючи їм рекомендації», - заявив у розмові з кореспондентом Укрінформу олімпійський чемпіон з лижного фрістайлу Олександр Абраменко. Поміркований, але  кволий рух вбік допуску росіян і білорусів обурив усіх учасників процесу. Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фрезер, наприклад, назвала рекомендації МОК «ляпасом українським спортсменам». Українська сторона тим часом вимагає повного відсторонення росіян і білорусів від змагань. 

Рекомендації МОК не влаштували й російсько-білоруську сторону. Окремі представники цих країн вже охрестили МОК «націоналістами, ксенофобами й ненависниками за етнічними мотивами». Це логічно, адже так звані рекомендації повинні були б залишити за бортом Олімпіади щонайменше 45 медалістів токійських Ігор-2021 російської збірної, які є представниками центрального спортивного клубу армії при міноборони рф.

На нерішучість МОК вказують самі рекомендації. В чому суттєва різниця між російськими представниками індивідуальних і командних видів спорту, як саме будуть визначати ступінь активної підтримки війни атлетами з рф і рб? Що буде з представниками ЦСКА у відставці? На ці питання Міжнародний олімпійський комітет не відповів. 

Досі незрозуміло, як МОК впливатиме на держави-господарки змагань, які заблокують в'їзд росіянам і білорусам на свою територію. До прикладу, Польща, яка влітку прийматиме кваліфікаційні Європейські ігри, заявила, що не допустить росіян і білорусів до змагань. 

Реакція України: з росіянами не змагаємося

Упродовж майже трьох місяців в українському інформаційному полі говорять про можливий бойкот Олімпіади, у випадку допуску до Ігор росіян і білорусів. Вадим Гутцайт називає цей крок останньою картою нашої держави у боротьбі з поверненням агресорів.

Після оприлюднення рекомендацій МОК Кабінет Міністрів України ухвалив рішення, що українські спортсмени бойкотуватимуть турніри Олімпіади-2024, в яких братимуть участь представники рб і рф. Враховуючи той факт, що ситуація з поверненням останніх досі не вирішена, українські спортсмени опинилися у незручному становищі. Вони не розуміють, чи готуватися їм до змагань, в яких потенційно зможуть взяти участь росіяни. На цьому в розмові з Укрінформом наголосив народний депутат і олімпійський чемпіон Жан Беленюк. 

Низка спортсменів, зокрема Яків Хаммо, Марта Фєдіна, Жан Беленюк, Олександр Абраменко, підкреслюють, що варто продовжувати боротьбу проти можливого допуску росіян і білорусів до змагань. Першочергово від бойкоту Ігор програють українці. 

Франція - українське рятувальне коло

Якщо МОК все ж наважиться на допуск росіян до Олімпіади, то українська сторона повинна використати інші важелі для розв'язання проблеми. Мова про французькі візи. Жодні рекомендації не спрацюють, якщо країна-господарка змагань, Франція, не видасть представникам росії й білорусі візи. Приклад Польщі на Європейських іграх може відіграти ключову роль в ухваленні подібного рішення. І це може спрацювати.

Враховуючи рішучу позицію очільниці Парижу Анн Ідальго, низки президентів, зокрема Анджея Дуди, надія на недопуск росіян і білорусів залишається. Щонайменше, за словами міністерки спорту Франції Амелі Удеа-Кастери, голос Франції повинен бути почутим під час обговорень МОК. 

Умовний м'яч у цьому протистоянні зараз на боці України й партнерів, тому діяти потрібно рішуче. Не зайвим у вирії подій була б здорова комунікація з українськими спортсменами задля покращення тиску на МОК. Обговорення триває.

Фото: Getty Images, IOC, facebook.com, ОП

Віталій Ткачук, Київ 

   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-