Фінал чемпіонату світу: заповітна мрія, або трамплін до величі

Фінал чемпіонату світу: заповітна мрія, або трамплін до величі

Укрінформ
Аргентина і Франція визначать між собою, хто заслуговує підняти над головою кубок світу у футболі.

28 днів, 6 матчів і щонайменше 90 хвилин попереду. Аргентина і Франція подолали великий шлях до фіналу. Сьогодні вони з’ясують між собою, хто заслуговує підняти над головою кубок найкращої футбольної збірної чотириріччя. Про шлях фіналістів Мундіалю і особливу мотивацію гравців читайте в матеріалі від Укрінформу.

Особливості катарського жеребу 

Обидві команди зустрілися на Мундіалі з шістьма різними командами. Аргентина, хоч і спіткнулась на старті, все ж очолила свій квартет C. У першому матчі аргентинців опустили з небес на землю. Скромні за футбольними мірками саудити перемогли латиноамериканців на старті турніру (1:2). Після цього банді Мессі залишалося лише перемагати. Власне, вони це зробили. Почергово з однаковим рахунком від аргентинців постраждали мексиканці і поляки. (2:0). 

Читайте також: Аргентина вийшла у фінал ЧС-2022 з футболу, розгромивши Хорватію

В 1/8 фіналу підопічним Ліонеля Скалоні довелося зіграти з Австралією. Попри пропущений на 77-й хвилині гол, аргентинці змогли втримати для себе сприятливий результат (2:1). У чвертьфіналі на пару з нідерландцями вони влаштували справжній футбольний спектакль. Яскрава гра, бійки, хитрощі, нерв і перемога аргентинців в серії пенальті (4:3). На півфінальній стадії Мессі і компанія не помітили Хорватію(3:0). Далі - фінал.

Своєю чергою, чинні чемпіони світу, збірна Франції, розпочала Мундіаль потужно. В першому турі вони розгромили австралійців (4:1). Після цього на класі розібралися з Данією (2:1). Дві перемоги поспіль дозволили підопічним Дідьє Дешама гарантувати собі вихід з групи D з першого місця. У матчі, який фактично нічого не вирішував, резервним складом «блакитні» поступилися Тунісу (0:1).

Читайте також: Франція обіграла Марокко і зіграє з Аргентиною у фіналі ЧС-2022 з футболу

На стадії 1/8 фіналу збірна Франції зустрілася з Польщею і спокійно пройшла в наступний раунд плей-оф (3:1). У чвертьфіналі французи в конкурентному матчі вирвали перемогу в Англії (2:1). Не обійшлося без футбольного фарту, адже форвард англійців Гаррі Кейн не зміг зрівняти рахунок у матчі. Він запустив м’яч вище воріт ударом з пенальті. У півфінальному матчі французи малою кров’ю пройшли головну сенсацію турніру, збірну Марокко (2:0). Залишилася одна гра. 

Мессі проти Мбаппе: битва поколінь

Хоч футбольний експерт Євген Левченко в розмові з Укрінформом зауважив, що Аргентина і Франція - це не команди одного гравця, основний акцент робитимуть саме на цих двох виконавцях. 35-річний Лео Мессі має у своєму доробку 7 золотих м’ячів, 4 кубки Ліги чемпіонів, кубок Америки, медаль Олімпіади. Пустою в шафі трофеїв залишається лише одна поличка - місце для кубка чемпіона світу. 

На противагу аргентинцю стоїть 23-річний Кілліан Мбаппе. Лідер збірної Франції грає на найвищому рівні з 17 років і вже встиг завоювати визнання. Він понад 3 роки очолює список найперспективніших гравців сучасності, а останній сезон взагалі увірвався в чарт найкращих у світі. У скарбничці Кілліана вже є кубок світу 2018-го року. Йому пророкують футбольний престол після завершення кар’єри Роналду і Мессі. Але ж останній ще й досі в строю і демонструє гру найвищого рівня.

На останньому для себе Мундіалі Мессі відзначився 5 голами і 3 результативними передачами. Лео забивав або віддавав асист в 5 з 6 матчів Аргентини на турнірі. На цьому Мундіалі він встиг стати найрезультативнішим футболістом своєї збірної на етапах чемпіонату світу(11 голів), а фінал стане для нього 26-м, рекордним матчем на Мундіалях. 

Кілліан Мбаппе, своєю чергою, в Катарі встиг побити рекорд Пеле, забивши 9 м’ячів на Мундіалях до 24-х років. Він теж відзначився 5 точними ударами і 2 асистами на катарському ЧС. В разі перемоги на цьому турнірі Мбаппе прокладе дорогу до «вічного» рекорду Пеле - 3 кубки чемпіона світу. 

На клубному рівні Кілліан і Лео одноклубники в «ПСЖ». Глобально, вони символізують дві різні епохи. Чи стане фінал квінтесенцією гри Мессі, Роналду, Ді Марії, Рамоса, Бускетса, Пепе… Чи нове покоління, що уособлює Мбаппе, Голланд, Фоден, Беллінгем, Камавінга, Гвардіол остаточно затвердить себе на футбольній мапі… Побачимо о 17:00.

Little boy from Rosario, Argentina(маленький хлопчик з Росаріо, Аргентина - ред.)…

Саме цими словами легендарний коментатор Пітер Драуі супроводжував свій репортаж під час штрафного удару Мессі у фінальному матчі ЧС восьмирічної давнини. Тоді Аргентина поступалася Німеччині 0:1, а Мессі отримав право пробити штрафний удар на останніх хвилинах додаткового часу. У підсумку Лео запустив м’яч вище воріт, а німці стали чемпіонами світу. 

Мессі части порівнюють із його легендарним співвітчизником, з Дієго Марадоною. Обидва, безсумнівно, показували фантастичний рівень гри, але  для аргентинців постать Дієго стоїть на щабель вище, адже він подарував країні кубок світу в 1986-му році. Катарський фінал для Мессі - це останній пазл його шляху до визнання на Батьківщині, яку він полишив у 15 років задля каталонської мрії. Це останній шанс забути про провал 2014 року.

Привид дворічного промаху Мбаппе

Попри статус чемпіона світу, лідеру французів є що доводити. Два роки тому Кілліан не забив вирішальний удар в серії пенальті проти збірної Швейцарії в 1/8 фіналу ковідного Євро. Хай там які регалії має Мбаппе, він отримав відчутну хвилю критики на свою адресу. 

Коли спокутувати провину, якщо не в фіналі чемпіонату світу. Саме на цьому змаганні Мбаппе затвердився як беззаперечний лідер збірної і саме він нестиме найбільшу відповідальність за можливий провал. Така буденність у гравців його статусу. 

Читайте також: Стало відомо, хто розсудить фінал чемпіонату світу між Францією й Аргентиною

Попри медійну складову фіналу, варто зауважити, що фінальний матч - це не персональне протистояння Мессі і Мбаппе. У кожної з команд є гравці, які можуть вирішити долю матчу. Саме на цьому наголосив головний тренер збірної Аргентини Ліонель Скалоні під час передматчевої прес-конференції. 

Читайте також: Аргентина і Франція сьогодні зійдуться у фіналі ЧС-2022 з футболу

Початок матчу - о 17:00 за Києвом. 

Слідкувати за протистоянням ви можете в текстовій трансляції Укрінформу. А що про фінальний матч Мундіалю думає знавець європейського футболу Євген Левченко - дивіться тут.

Фото:  FIFA, Getty Images, twitter.com, History Of Soccer

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-