Розминка перед чемпіонатами світу. Мессі і Роналду «грають у шахи»

Розминка перед чемпіонатами світу. Мессі і Роналду «грають у шахи»

Укрінформ
Вона змогли перетягнути на себе увагу одразу від двох спортивних чемпіонатів світу.

Дуже зрідка бувають такі збіги – 20 листопада водночас почалися два чемпіонати світу – з футболу та командний – з шахів. Звичайно, за масштабом їх годі й порівнювати. Футбольний форум, можливо, є однією  з найпривабливіших подій у світі. Шаховий же турнір, та ще й із скороченим контролем викликає інтерес лише у прихильників цієї мудрої гри. 

Проте, спробу зв’язати футбол і шахи зробив голова всесвітньо відомого бренду Louis Vuitton. Перед стартом футбольного чемпіонату (про шаховий, маестро, можливо, і не чув) він провів унікальну рекламну акцію. У ній взяли участь дві найвидатніші зірки сучасного світового футболу – Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду. Аргентинець і португалець уперше зробили спільний знімок, які журналісти назвали «зображенням століття». Обидва футболісти опублікували фотографію у своїх соцмережах, і за першу годину вона зібрала понад 20 мільйонів переглядів.

Отож, Мессі з Роналду грають у шахи на валізі відомого бренду, а саме фото підписано: «Перемога – це стан розуму». Автор знімку стала відомий фотограф (чи фотографиня, як нині модно казати) Енні Лейбовіц. 

Сам по собі факт їхнього спільного фото – вже є чимось надзвичайним. Два найкращих футболісти ХХІ століття, два найзапекліших конкуренти, сидять і спокійно грають у шахи.

Можливо, тут є прихований натяк: хто переможе, той стане чемпіоном світу в Катарі. Проте, проаналізувати цю партію – нелегке завдання навіть для шахових фахівців. Як слушно замітив відомий шаховий оглядач Дмитро Нагорний, або ж шахівниця має більше клітин, ніж 64, або поле а1 – біле.

Читайте також: Хто виграє Мундіаль: топ-5 претендентів на Кубок чемпіонів світу

Підемо далі. Серед наявних фігур у білих є зайвий слон. Тобто, в них – виграшна позиція. Проте, якщо зауважити, що аргентинець затуляє рукою частину шахівниці, можна припустити, що на тих клітинках, які ми не бачимо,  розташовані чорні фігури… Словом, знайти шаховий сенс у цьому дуже важко…

Утім, можливо, це враження оманливе. Дехто вважає, що ця позиція взята з партії чемпіона світу Магнуса Карлсена та американця Хікару Накамури, яку вони зіграли в норвезькому Ставангері в 2017 році. На фотографії шахівниця видна не настільки чітко. Це й дало можливість припустити, що в лівому куті білих розташоване  неправильне поле. До того ж, я не бачу на знімку білого пішака на полі, який був у тій партії. Щоправда, він не впливає на результат, проте точності в тій позиції немає. 

Підемо далі. Якщо в цій позиції – хід чорних (в протилежному випадку білі легко виграють), то партія неодмінно закінчиться унічию за допомогою вічного шаху. Тобто не один із гравців не буде ображений…   

Читайте також: Чемпіони Європи – українці – посперечаються за титул найсильніших шахістів світу

Трошки відхилившись від теми, нагадаю про одну стару історію, пов’язану з шахами і футболом. Покійний гросмейстер Гуфельд був ще й чудовим журналістом. І от одного разу він передав у номер до центральної газети з Тбілісі матеріал, в якому розповів, як він грав у шахи з Пеле, а в футбол – з Карповим. Передав, повісив слухівку й пішов вечеряти. 

Той журналіст, що випускав номер, прочитав допис і став сумніватися. Як це – у футбол – з Карповим, а у шахи – з Пеле… Дивно. Автор був поза досяжності. І той фахівець узяв на себе сміливість трохи  відкоригувати матеріал. Він написав, що Гуфельд грав з Пеле – у футбол, а в шахи з Карповим. 

Коли на ранок гросмейстер прочитав свій допис у газеті, він знепритомнів…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер (з шахів, але не з футболу).  

Фото:  LOUIS VUITTON

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-