Чемпіони Європи – українці – посперечаються за титул найсильніших шахістів світу

Чемпіони Європи – українці – посперечаються за титул найсильніших шахістів світу

Укрінформ
За титул чемпіонів світу змагатимуться 12 збірних.

20 листопада в столиці Ізраїля Єрусалимі розпочнеться командний чемпіонат світу з шахів. Окрім господарів за нагороди сперечатимуться збірні Узбекистану, США, Індії, Китаю, Азербайджану, Іспанії, Франції, Польщі, Нідерландів,  ПАР та України. За повідомленням ізраїльських ЗМІ приїзд українських шахістів став можливим завдяки спонсорській підтримці відомого бізнесмна  Моше Слава – офіційного представника Ізраїля в ФІДЕ и голови правління ашдодського шахового клубу. 

Чемпіонат пройде в єрусалимському готелі «Дан» у новому форматі. 12 команд розподілені на дві групи. Після групових змагань визначиться вісімка  найсильніших, яка продовжить боротьбу за нокаут-системою. Контроль часу: 45 хвилин плюс 10 секунд за кожний хід, починаючи з першого. Це дозволяє зіграти по два матчі за день, а, при необхідності, ще й провести тай-брейк, а також вмістити чемпіонат в шість днів. 

Це – плюс короткого контролю, але й суттєві мінуси. Звичайно, це зовсім не є класичними шахами в тому вигляді, як ми звикли. Зокрема, це відзначив такий поважний польський гросмейстер, як Михайло Красенков. 

У складі команд багато зірок. В азербайджанців – Шахріяр Мамедяров та Теймур Раджабов, у збірній Індії – Сантуш Відіт та Сарін Ніхал, який нещодавно виграв гросмейстерський супертурнір, француз Максим Ваш’є-Лаграв, українець Василь Іванчук, іспанець Олексій Широв. 

У збірній США відзначимо Ханса Німана, чиє ім’я після гучного скандалу з чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном не сходить із шпальт світових ЗМІ. А також колишнього українця Олександра Онищука.  

Збірна Узбекистану виступає без свого лідера Нодірбека Абдусаторова, який за останній рік стрімко увірвався до світової еліти. Немає найсильнішого гравця й у поляків. Це – Ян Дуда. Проте, й узбеки й поляки – команди вольові й зможуть здивувати суперників. Цікава команда й у збірної Нідерландів, хоча теж без зірок.

Безумовним фаворитом могли вважатися й китайці, проте через пандемію вони кілька років не виїжджали з країни. Також і знаних лідерів у них бракує. Звичайно, шахісти Ізраїлю, Південної Африки навряд чи можуть розраховувати на призові місця. Проте, здивувати суперників у окремих матчах вони можуть. 

Українська команда (до речі, чинний чемпіон Європи) виступить у такому складі: Ігор Коваленко, Василь Іванчук, Андрій Волокитін, Кирило Шевченко, Михайло Олексієнко та Віталій Бернадський. Капітан команди – Олександр Сулипа.

Наша збірна потрапила до групи, в якій виступають ще збірні Китаю, Франції, Нідерландів, Іспанії, Південної Африки. У іншій групі грають: американці, команди Індії,  Азербайджану, Польщі, Узбекистану та Ізраїлю.

Читайте також: Українські шахісти виграли 5 нагород на молодіжному чемпіонаті Європи

Як на мене, головними фаворитами є збірні Індії, Азербайджану, України та Китаю.

Коментувати гру будуть індійський екс-чемпіон світу Віші Ананд (можливо, й досі найсильніший гравець серед усіх присутніх) та гросмейстер із Франції Ельміра Скрипченко.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-