ЧС в Катарі: ФІФА пробило чергове дно

ЧС в Катарі: ФІФА пробило чергове дно

Укрінформ
Чемпіонат світу-2022 ризикує стати найскандальнішим в історії футболу.

Про катарський Мундіаль почали говорити одразу після оголошення його господарів. Тоді, у 2010-му році головний футбольний турнір віддали країні без інфраструктури. Що важливіше, без демократичного устрою. За 12 років Катар зміг побудувати стадіони, але так і не вибудував у себе демократичну систему зі свободою слова і рівністю. Про жахи чемпіонату світу в Катарі читайте в матеріалі від Укрінформ.

Перший скандал: обрання Катару господарем у 2010-му

Колишній президент ФІФА Йозев Блаттер розповів для швейцарського видання Tages-Anzeiger, за яких обставин Катар став господарем чемпіонату світу. У 2010-му році незадовго до голосування в кулуарних колах розуміли, що Мундіаль-2022 прийме США. Власне, до цього все йшло, поки не втрутилася Франція. Тодішній президент країни Ніколя Саркозі попросив президента УЄФА Мішеля Платіні «допомогти» Катару стати господарем чемпіонату світу. Колишній футболіст і на той момент функціонер на голосуванні віддав чотири голоси за катарців, що й дозволило останнім приймати змагання через 12 років.

Був у цьому і винятково фінансовий аспект. За пів року після цього Катар і Франція уклали чимало фінансових угод, зокрема й закупівлю винищувачів. Спорт, зокрема футбол, не поза політикою, як виявилося.

Стадіони на крові

Катар - це дуже скромна у спортивному плані країна. На момент оголошення її господарем змагань вона не мала навіть мінімальної кількості необхідної інфраструктури. За 12 років ситуацію вдалося змінити. Катарці побудували 7 стадіонів, аеропорт, готелі й метро. Під час будівництва доводилося фактично зводити нові міста навколо стадіону. Ціною шести з половиною тисяч життів... За версією Bloomberg саме стільки робочих-емігрантів загинуло під час реалізації без перебільшення космічного плану з будівництва.

Попри те, що офіційна кількість загиблих за версією Катару становить 3 особи, футбольна спільнота цим фактом була обурена. Найрейтинговіші збірні світу, серед яких і Німеччина, засудила такі дії Катару. До реальних кроків протидії, на жаль, не дійшло.

Середньовічні закони Катару

Хай які культурні процеси розвиваються у країнах, є те, що не спишеш на звичаї й традиції. У Катарі відкрито нехтують правами жінок, забороняють ЛГБТ і повністю нівелюють свободу слова. За будь-який мітинг ти можеш потрапити за ґрати на 5 років. У Конституції країни, до речі, все дзеркально інакше. 

Існують і ті правила, які можна зрозуміти. Наприклад, у Катарі заборонено розпивати спиртні напої у публічних місцях. Там не можна ходити в капцях і заборонено торкатися жінок. Буквально. Це може бути небезпечно для життя. Устрій Катару буквально паралізує все, за що ми любимо футбол і ставить фанатів до стіни.  

Через це частина уболівальників відмовилася їхати на чемпіонат світу. Напротивагу цьому є місцеві, яким футбол, що не дивно, не дуже цікавий. Щоб не осоромитися пустими трибунами, Катар «наймає» фанатів переважно з Пакистану і платить їм за створення «свята футболу». Про це заявило видання Sporx. Фейкові уболівальники одягають символіку однієї з держав, відвідуватимуть матчі й отримуватимуть за це 10 доларів. Як виявилося, навіть цей крок не допомагає заповнити трибуни повністю і Катар вирішив заохочувати відвідувати матчі робочих із найближчих до стадіону будівництв. Щоправда, заробітна плата їм зберігатиметься.

«Спорт поза політикою» від Інфантіно

Президент ФІФА Джанні Інфантіно неодноразово наголошував, що спорт і політика йдуть паралельно. Він направив лист всім 32-м країнам учасникам ЧС з проханням «не затягувати футбол у кожне ідеологічне і політичне протистояння, що існує». Президент ФІФА закрив очі на очевидно політичне рішення обрати Катар господарем ЧС, на авторитарний устрій катарців. 

Читайте також: У Катарі відбулася церемонія відкриття ЧС-2022 з футболу

Інфантіно не бачить проблеми в тому, що вдруге поспіль Мундіаль приймають держави з авторитарним режимом. Вдруге поспіль деспоти користуються футболом, щоб показати всьому світу свої «позитивні» сторони. Зате відсторонити збірну Ірану від чемпіонату світу за допомогу росії у війні не можна. 

Читайте також: Хто виграє Мундіаль: топ-5 претендентів на Кубок чемпіонів світу

Мундіаль у Катарі повинен стати каталізатором змін в устрої футбольних керівних органів. А поки пропонуємо вам уболівати проти Катару і, звісно, Ірану. 

Фото: Getty Images, FIFA

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-