Спринт на шаховому клубному чемпіонаті

Спринт на шаховому клубному чемпіонаті

Укрінформ
В австрійському місті Майргофен розпочався клубний Кубок Європи. 

У відкритому турнірі грають 70 чоловічих команд, а в жіночому - 17. Призовий фонд: у чоловычому - 25000 Євро, у жіночому - 15 тисяч. Шахісти змагаються у сім турів за швейцарською системою. Контроль часу: 90 хвилин на 40 ходів, потім - 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід, починаючи з першого. Змагання триватимуть до 9 жовтня.  Чоловіки грають на шести шахівницях, жінки - на чотирьох.

Серед учасників шахісти найвищого ґатунку: і чемпіон світу Магнус Карлсен, і ексчемпіон Віші Ананд, і видатні жінки - українські сестри Анна та Марія Музичук та багато інших. 

Наша країна представлена одним жіночим колективом. Виявляється, що чотири шахістки самотужки (за власний кошт) вирішили сформувати клубну команду під назвою «Blue & Yellow /Незламні»! Серед них - уславлена гросмейстерка Інна Гапоненко, яка кілька місяців була в окупації на Херсонщині, а потім втекла звідти разом з дітьми. Очолює колектив львів’янка Наталія Букса, а до складу входять ще дві шахістки - Євгенія Долуханова та Діана Тарлєва (Арутюнова).

Багато наших є й в інших колективах. Наприклад, рейтинг-фаворита змагань - команду з Монте-Карло очолює Анна Музичук, «Тайфун» з Любляни грає під орудою її сестри Марії. Анна Ушеніна та Юлія Осьмак (гравчині національної збірної України - переможниці Олімпіади-2022) виступають за австрійський клуб «АСВО Памгаген», який бореться за призові місця. Анастасія Рахмангулова - на першій шахівниці команди з Хайфи.

У чоловіків Україна не має окремої команди. Проте наші гросмейстери присутні у складах інших колективів. Кирило Шевченко заявлений за азербайджанську команду «Вугар Гашимов». Андрій Волокитін виступає у складі люблянського «Тайфуна». Юрій Криворучко, Сергій Федорчук, Юрій Кузубов та Костянтин Тарлєв грають за німецький шахклуб «Варнгейм», Антон Коробов, Віталій Бернадський - у складі клубу з Валенсії, старший тренер збірної України Олександр Сулипа представляє ісландський клуб.

У першому раунді сталася й перша сенсація. Карлсен чорними зіграв унічию з лавійським гросмейстером Никитою Мєшковсом, який грає за фінський колектив. Українські дівчата змогли подолати команду «Рішон-Леціон» з Ізраїля - 2,5:1,5. Переможне очко принесла Гапоненко. Решта зустрічей закінчилася унічию.

Настя Рахмангулова спромоглася обіграти Аліну Кашлинську (Польща) та Буксу і має 3,5 очка з 5-ти. Стільки ж в активі Марії Музичук. Найкраще з наших виступає Анна Ушеніна - 4 з 5-ти. 

Перше-друге місця ділять клуби «Памгаген» та румунський «Супербет» - по 9 очок.

Читайте також: Доля шахових королів

У чоловіків лідирує «Нові Бор» - 10 очок з 10-ти. На очко відстає «Варнгейм». Серед індивідуальних результатів відзначимо Тарлєва - 4 з 4-х. Чудово грають Волокитін - 4,5 з 5-ти та Шевченко -3,5 з 4-х.  До кінця лишилося два тури. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: europechess.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-