Доля шахових королів

Доля шахових королів

Укрінформ
Звичайно, приємно бути чемпіонами. Увага всього світу прикована до вас. Ви є герої. Кожне ваше слово сприймається як істина в останній інстанції. Єдине, що не слід забувати - напис на перстні біблійного царя Соломона: «Минеться й це!» 

Уже понад п'ятнадцять років відійшов від серйозної гри тринадцятий чемпіон світу Гаррі Каспаров. Він більше переймається політикою, причому висловлює здорові погляди і завжди перебуває на нашому боці.

Фіаско тринадйятого чемпіона

Але шахи Гаррі не припинив любити, і час від час бере участь в неофіцйійних змаганнях. Останнім з них був турнір із так званих «шахів Фішера», де фігури білих і чорних розташовані симетрично, але не так, як у класичних шахах.

І, власне, такий турнір відбувся в американському Сент-Луїсі - Champions Showdown: Chess 960. У ньому взяли участь 10 видатних гросмейстерів за колової системою. Вони грали кожного дня по три партії. Призовий фонд його складав 150 тисяч доларів. Ясно, що для Каспарова  призові гроші це дріб’язок - йому просто хотілося пограти. Тим більше,  що Гаррі відстав у теорії «нормальних» шахів, а у фішерівських дебютних напрацювань ы бути не може. 

Чесно кажучи, я ніколи не був уболівальником 13-го чемпіона світу. Але цього разу щиро зичив йому успіху. Проте, він почав програвати партію за партією. У перший день поступився у всіх трьох. Останній і єдиний раз у житті він програв три зустрічі поспіль 1986 року в третьому матчі з Анатолієм Карповим.

У другий день Гаррі знову поступився тричі. В останній день уславлений чемпіон програв дві партії. Лише в дев’ятій партії зі своїм старим другом Петром Свідлером Каспаров зіграв унічию. Пів очка з 9-ти, упевнене останнє місце це - справжня катастрофа для генія шахів.

Що робити після цього? Ще раз спробувати  вийти на арену, нехай не нині, нехай пізніше. Або зміритися з неминучим і визнати, що шахові часи чемпіона лишилися далеко у минулому? Поживемо - побачимо. Але мені щиро хочеться, щоб Гаррі знову вийшов на арену і все ж таки показав молоді свій високий клас.  

Чемпіон світу з шахів чи чемпіон взагалі?

На початку вересня чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен у третьому раунді поступився американцю Гансу Німанну на престижному турнірі Sinquefield Cup у США. Звичайно, це було дуже неприємно. Чемпіон не програвав перед тим понад п’ятдесят класичних партій поспіль. Тим більше він грав білими. Чи могло таке бути в чесній боротьбі?

Для себе Магнус дав негативну відповідь. Тому після поразки Карлсен вирішив знятися зі змагань, що було сприйнято шаховою спільнотою як натяк на шахрайство з боку Німанна. Це рішення викликало неоднозначну реакцію. Наприклад, Гаррі Каспаров висловився вкрай негативно: «Чемпіон світу Магнус Карлсен знявся з провідного турніру у Сент-Луїсі. Безпрецедентний вчинок за останні 50 років потребує пояснень. Своїм виходом Карлсен завдав удару по любителям шахів, колегам по турніру, організаторам, нарешті, через чутки та негативний розголос, по самій грі. Титул чемпіона світу наклаладє свої обов’язки; публічна заява - найменше з них у даному випадку». 

Про своє зняття з турніру Карлсен оголосив у Twitter, написавши: «Мені завжди подобалося грати на Sinquefield Cup, і сподіваюся, я повернуся у майбутньому». До цього допису норвежець додав відео футбольного тренера Жозе Моурінью, де той каже: «Якщо говоритиму, опинюся у великій халепі».

На думку Німанна, таким чином Карлсен звинуватив його в шахрайстві. Так само у нечесній грі Ганса запідозрив й інший американський гросмейстер Хікару Накамура під час стріму на своєму Twitch. Хікару також зазначив, що Німанн був заблокований на сайті онлайн-шахів Chess.com через шахрайство.

Взагалі дивно, що у шаховому світі цілком відсутнє поняття презумпції невинуватості. Добре, що хоч Карлсен побоявся висувати прямі звинувачення через те, що закон про наклеп ще працює. І нікому не дозволяється бездоказово звинувачувати людину.

До речі, сам Німанн категорично заперечував свою провину. Та й, сказати по правді, американець не робив нічого надприродного, а норвежець грав не найкращим чином. Так буває інколи і з чемпіонами.

Невдовзі після цього Карлсен проводив свій традиційний онлайн турнір. Перед ним я через свій інсайд дізнався, що він зателефонував своєму кривднику і запросив його зіграти. Чесно кажучи, я подумав, що це був шляхетний вчинок. Ну погарячкував тоді. Вибачатися не хотілося, і таким чином  Магнус вирішив вичерпати інцидент.

Насправді, чемпіон зробив далеко не чемпіонський вчинок. Коли вони зустрілися в очному двобої, норвежець склав зброю на другому ході. Тобто, насправді, це був справжній ляпас молодому американцю.  Справжній удар по його репутації. Колись Віктор Корчной про одного з шахових королей сказав, що він лише чемпіон світу з шахів, а не чемпіон світу взагалі. Насправді, яке право має Карлсен безапеляційно виносити вирок молодому шахістові. Він що, прокурор і суддя в одній особі? На мій, погляд це не красить чемпіона…

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: tryengineering.org.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-