Шаховий турнір претендентів: перемога Непо та метаморфози інших учасників

Шаховий турнір претендентів: перемога Непо та метаморфози інших учасників

Укрінформ
От і закінчився турнір претендентів на матч з чемпіоном світу з шахів, що проходив у Мадриді. 

Ось як остаточно розташувалися учасники: 1. Непомнящий  (під прапором ФІДЕ) - 9,5 очка з 14, 2. Дін Ліжень (Китай) - 8, 3-4. Хікару Накамура (США) та Теймур Раджабов (Азербайджан) - по 7,5 5. Фабіано Каруана (США) - 6,5, 6. Аліреза Фіруджа (Франція) - 6, 7-8. Ян-Кшиштоф Дуда (Польща) та Рихард Раппорт (Угорщина) - по 5,5 очка.

Фахівці, зокрема, ексчемпіон світу Володимир Крамник, відзначали низький творчий рівень цих змагань. З цими можна погодитися лише частково. У багатьох турнірах претендентів зустрічається велика кількість помилок. Проте на противагу є й чудові творчі досягнення. Так було і в Мадриді.  

Утім, зупинимося коротенько на кожному з учасників. Явно на голову сильнішим за інших був Непо. Його чудовий виграш у першому турі над китайцем (як виявилося - другим призером), мабуть, є найліпшою партією переможця. Ми вже підкреслювали, що в чотирьох (!) зустрічах Яну серйозно пощастило. Але його відрив такий, що лише божевільний може поставити під сумнів його домінування. 

До речі, Гаррі Каспаров експресивно охарактеризував цю подію. «Я був ідіотом, коли недооцінював Непомнящего». Та ні, Гаррі Кимовичу, не карайте себе надто суворо. З ким не буває! 

Ми побачили двох Дін Ліженей. Перший не виграв жодної партії у першому колі. А інший здобув чотири звитяги у другому. Спадає на думку, що до восьмого раунду він нарешті адоптувався до турніру.

Подібна історія - у Раджабова. Дві поразки та жодної перемоги у колі першому, натомість три виграші - у «таймі» другому. А от Накамура не дуже добре грав чорними. Усі його програші трапилися саме цим кольором. У тому числі вирішальна партія в боротьбі за друге місце, коли він поступився китайцю. Саме чорний колір не дозволив Хікару стати другим.  

Каруана до кінця першого кола боровся за перемогу на турнірі з лідером. Але, що трапилося з ним потім, пояснити зможе лише він сам. Чотири програші і три нічиї - це явно не результат шахіста його рівня.

Читайте також: Переможець шахового турніру претендентів практично визначився

Юний француз має бути задоволеним, що на фініші зміг залишити останнє місце. А це значить, що йому є ще над чим працювати, якщо він хоче замахнутися на корону. 

Про Дуду та Раппорта можна сказати лише одне. Це був явно не їхній турнір.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-