Переможець шахового турніру претендентів практично визначився

Переможець шахового турніру претендентів практично визначився

Укрінформ
За два тури до закінчення турніру претендентів за право зіграти матч за світову шахову корону, що триває у Мадриді, інтрига зникла цілком і повністю. 

Ось яке турнірне становище після 12-го туру: 1. Ян Непомнящий (представляє ФІДЕ) - 8,5 очка, 2-3. Хікару Накамура (США) та Дін Ліжень (Китай)  - по 6,5, 4-5. Фабіано Каруана (США) та Теймур Раджабов (Азербапйджан) - по 6, 6-7. Ян-Кшиштоф Дуда (Польша) та Рихард Раппорт (Угорщина) - по 5,5, 8. Аліреза Фіруджа (Франція) - 4,5. 

Отож, аби Непо не став переможцем йому треба програти дві партії, а комусь з дуету переслідувачів виграти обидва двобії. А після цього лідер має ще й програти додаткове змагання. Як розумієте, ймовірність подібного результату є меншою за один відсоток. 

Ключовим двобієм для визначення переможця стала партія 11-го туру між Фіруджею та Непомнящим. Лідер турніру чорними здобув перемогу, і це дозволило йому спокійно дивитися у майбутнє.

Дін Ліжень чорними у блискучому стилі переміг Дуду та Каруану. Але ці досягнення виснажили його, і уже білими він зіграв чи не найгіршу партію на турнірі проти Раджабова. Програв вже на 26-у ході. 

Також здивував Каруана, але зі знаком мінус. Він поступився, крім китайця, ще й Дуді. Зовсім здувся юний Аліреза, який набрав пів очка з трьох і опустився на останнє місце.

Читайте також: Шахи: чотири посмішки Фортуни у бік лідера турніру претендентів

Сьогодні на турнірі останній вихідний. А потім - ще два тури, які мають значення лише у боротьбі за друге місце. Це може бути суттєво, якщо чемпіон світу Магнус Карлсен відмовиться захищати титул, на що він натякав раніше. У цьому випадку саме віцепереможець гратиме матч з Непо за корону.

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: fide.com.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-