В Узбекистані запровадили надзвичайний стан на території Каракалпакстану

В Узбекистані запровадили надзвичайний стан на території Каракалпакстану

Укрінформ
Парламент Узбекистану своїм рішенням затвердив сьогодні указ президента країни Шавката Мірзійоєва про введення надзвичайного стану на території Каракалпакстану, автономної республіки у складі Узбекистану.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у повідомленні на сайті Законодавчої палати Олій Мажліс Республіки Узбекистан.

«У відповідності… з Конституцією Республіки Узбекистан та… Конституційного Закону Республіки Узбекистан «Про надзвичайний стан» Законодавча палата та Сенат Олій Мажліса Республіки Узбекистан постановили: затвердити Указ Президента Республіки Узбекистан від 2 липня 2022 року № УП–164 «Про введення надзвичайного стану на території Республіки Каракалпакстан… Ця постанова набирає чинності з дня її ухвалення», - йдеться у документі.

Читайте також: В Узбекистані планують відмовитися від деяких змін до Конституції через протести

За повідомленнями міжнародних ЗМІ, надзвичайний стан на території цієї автономної республіки введений – із 3 липня до 2 серпня 2022 року «для забезпечення безпеки громадян, захисту їхнії прав та свобод, відновлення законності та правопорядку».

Як оголосили органи влади, на період дії надзвичайного стану вводиться комендантська година з 21.00 вечора до 7.00 ранку. Керівником створеної комендатури призначено командувача Національної гвардії Узбекистану Рустама Джураєва.

Читайте також: Узбекистан ввів додаткові сили Нацгвардії в Каракалпакстан через протести

Режим НС передбачає обмеження руху транспортних засобів, посилення перевірки громадян, включаючи особистий огляд та перевірку документів, речей та транспортних засобів. Обмежено в’їзд та виїзд з Каракалпакстану, заборонено проведення будь-яких зібрань, у тому числі мирних демонстрацій, розважальних, спортивних та інших заходів. Громадянам країни та території цього територіального утворення заборонено проводити страйки. В них на тимчасовій основі будуть вилучати всю вогнепальну зброю та боєприпаси, обіг будь-якої зброї та вибухівки на території автономної республіки суворо заборонений.

Виконання указу про введення надзвичайного стану покладено на силові органи країни, включаючи МВС, Національну гвардію, службу безпеки та МНС Узбекистану.

Читайте також: Президент Узбекистану запропонував ухвалити нову конституцію держави на всенародному референдумі

Протести в Каракалпакстані почалися після публікації змін до Конституції Узбекистану, які виключили суверенітет Каракалпакстану та його право на відділення на основі референдуму.

Вчора місцеві органи влади автономної республіки повідомили про спробу захоплення органів державного управління. Центром протестів стало місто Нукус.

Фото: Telegram, Makan.uz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-