Вімблдон без Світоліної та жодного представника України в фіналі чоловічої сітки. Як бути далі

Вімблдон без Світоліної та жодного представника України в фіналі чоловічої сітки. Як бути далі

Укрінформ
До старту турніру з великими традиціями залишилось 4 дні. 

В очікуванні перемоги Еліни Світоліної - починаючи з 2018 року саме так виглядав перегляд Гренд Слемів для українців. Погодьтесь, ми найбільше чекали на перемогу прими вітчизняного тенісу Еліни Світоліної. Цьогорічний розіграш буде не звичним. Еліна разом із Монфісом в очікуванні первістка, тож вочевидь, участь у Вімблдоні вона не братиме. За кого ж вболівати українцям читайте в матеріалі від Укрінформу.

Не прохідна кваліфікація і марні сподівання

Нам є за кого вболівати. Наша країна вільна, сильна, а головне крокує в одному напрямку з цивілізованим світом. Тож наші спортсмени без проблем можуть бути заявленими на найвищих турнірах, на відміну від наших «любих сусідів». 

Вімблдон для всієї України розпочався три дні тому. Саме тоді стартувала кваліфікація. Їх було п’ятеро: Дар’я Снігур, Катерина Байндль та Катаріна Завацька в жіночій сітці одиночного турніру, Віталій Сачко та Ілля Марченко – в одиночці серед чоловіків.

Перший день кваліфікації приніс нам як радість, так і перші поразки. Молода надія українського чоловічого тенісу Віталій Сачко не зумів дограти свій дебютний матч на трав’яному мейджорі. Після першого сету українець викликав лікаря на корт, а в середині третього і зовсім припинив боротьбу. Неочікувано для всіх до другого раунду не змогла відібратись і Катерина Байндль. Українка поступилася 210 ракетці світу, Марії Карле з Аргентини. 

Читайте також: Марченку не вдалося пробитися у фінал кваліфікації Вімблдонського турніру

Їх залишилось троє. 20-річна Дар’я Снігур знає як вигравати Вімблдон, щоправда серед юніорів. Вперше вона випробувала свої сили на дорослому турнірі. Дебют і справді вдався: Снігур у двох сетах розібралась з представницею Нідерландів Сюзан Ламенс (7:5, 6:1). Продовжити переможну ходу їй завадила Тімея Бабош з Угорщини. За 47 хвилин на корті Снігур не реалізувала жодного брейк-поінту і дозволила Бабош подати 10 ейсів. Врешті, українка поступилась (0:6, 2:6). До фіналу також не зміг пройти лідер чоловічої збірної Ілля Марченко. У першому раунді досвідчений українець дав бій 31-му сіяному нідерландцю де Йонгу, обігравши його у трьох сетах (7:5, 0:6, 6:4). Проте далі не склалось: Марченко поступився Джейсону Юнгу та залишив турнір. 

Тож до фіналу змогла пройти лише одна українка, а саме Катаріна Завацька. Шлях Катаріни на цьогорічному Вімблдоні був тернистим, проте вона достойно провела кожен матч. Спочатку Завацька перемогла господарку змагань Рану Акуа Штойбер, (6:3, 6:7(5), 7:5), у півфіналі розібралась із американкою Робін Андерсон у двох сетах (6:4, 6:3). Найскладнішим і вирішальним став третій матч проти хорватки Яни Фетт. Завацька повела в матчі, вигравши першу партію з рахунком 6:3. Проте наступний сет українка програла з ідентичним рахунком. У третій партії Катаріна віддала всі сили, проте здобути перемогу не змогла (6:3, 3:6, 3:6). 

Кваліфікація Вімблдону так і залишилась для українців не пройденим рівнем. Усі п’ятеро тенісистів зачохлили свої ракетки. 

Досвідчена молодь вступає в гру

Хай там як, без видовищ та емоцій наші тенісисти нас точно не залишать. В основі Вімблдону нас представлятимуть чотири українки: Ангеліна Калініна, Марта Костюк, Даяна Ястремська та Леся Цуренко. Тож давайте по порядку.

Читайте також: Цуренко не вийшла через травму на чвертьфінал турніру WTA в Істборні

Цуренко: шанс показати себе

Мова про найдосвідченішу тенісистку нашої команди Лесю Цуренко. Українка вперше з 2019 року виступатиме в основній сітці змагань. Трапилось це завдяки Ані Конюх. Хорватка відмовилась брати участь в турнірі, і Цуренко випав блискавичний шанс, адже саме українка замінить Конюх. 

Завадити Цуренко показати себе в усій красі може лише травма. Леся провела чудові матчі на турнірі в Істборні, дійшла до чвертьфіналу і.. знялась. Причиною стала давня травма ліктя спортсменки.

Читайте також: Ястремська програла хорватці Векич на тенісному турнірі в Істборні

Ястремська: перемога прийде, якщо буде характер

Погодьтесь, усі ми звикли до того як Даяна розриває своїх опоненток. Їй не важливо, хто грає проти неї – перша ракетка світу чи дебютантка змагань. Коли Ястремська збирається, вона перемагає, завдяки своєму атакувальному тенісу. 

Та не все так просто. Після перерви в пів року, яка була викликана допінг-скандалом, Ястремська знову на корті. Проте українка довго не могла повернути собі той самий стиль гри: було багато поразок і зараз гра, здається, стала більш стабільною. Тиждень тому на турнірі в Бірмінгемі Даяна створила сенсацію, здолавши першу «сіяну» Олену Остапенко з Латвії. 

У найвідповідальніші моменти гри українка демонструвала справжній професіоналізм та брала подачі суперниці. А що буде на Вімблдоні? Все залежить від жереба, стану та настрою українки. Ми щиро вболіваємо за Даяну. 

Читайте також: Костюк програла матч за вихід до 1/4 фіналу на турнірі WTA в Істборні

Костюк: коли, якщо не зараз

У свої 19 Марта демонструє не за роками хороший теніс: вона стабільно виступає серед найкращих, тож чому б саме їй не стати тою, хто здивує світ?

Вімблдон особливий для всіх і Марта не виняток. Українка взяла паузу після Ролан Гаррос аби відновити свої сили. Костюк каже, що цей сезон один із найскладніших, проте ці змагання одні з найкращих.

«Мій підхід до Вімблдону не змінився. Попри те, що почуваєшся, ніби ти вже багато років у Турі, я все одно не грала послідовно турніри, трав'яний сезон, наприклад. Коли я увійшла до Туру, з'явився коронавірус і все було досить розмазано. Так що я підлаштовуюсь під ситуацію, яка зараз склалася з війною і з усім, що відбувається. Але до Вімблдона я підходжу, як і завжди. Це буде неймовірно цікавий досвід, бо те, що там буде, мабуть, трапляється один раз у житті. І мені дуже цікаво, як усе складеться, прожити та відчути емоції, які там будуть, подивитися, яка буде обстановка», сказала Костюк в інтерв’ю Великому тенісу України. 

«Нова» перша ракетка України повинна вистрілити

Так-так, мова про Ангеліну Калініну. Саме вона розпочне виступи на Вімблдоні під 29-м номером посіву. До цього Калініна жодного разу не була сіяною на тенісних Гренд Слемах.

Вона багато працює та вже показує результат. На рахунку українки вже 15 перемог на турнірах серії ITF, а також фінал турніру WTA. 

Читайте також: Все, що вам потрібно знати про Вімблдон

Вона вміє та може виступати гідно серед найкращих. Наприклад, вчора на турнірі в Істборні Калініна здолала п’яту ракетку світу Марію Саккарі із Греції. Калініна поступилася у першій партії, віддавши суперниці дві свої подачі. Але дотиснула Саккарі у другій. Вирішальна партія була теж за українкою. Врешті, 3:6, 7:5, 6:4.

Калініна замінила Світоліну та стала першою ракеткою України, тож тепер вся увага українських фанів прикута саме до неї, і вона повинна показати себе у всій красі.

Фото: Getty images, twitter.com

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-