Без росіян та очок, але з величезною підтримкою України. Все, що вам потрібно знати про Вімблдон

Без росіян та очок, але з величезною підтримкою України. Все, що вам потрібно знати про Вімблдон

Укрінформ
До найочікуванішого турніру сезону залишилось 12 днів. 

Цьогоріч Вімблдон як ніколи на слуху у кожного. Щоправда, якщо раніше ми говорили про традиції та статус цих змагань, зараз говоримо про росіян, які й тут спаплюжили плани організаторів та перетворили Вімблдон на виставковий турнір. Як уряд Британії втрутився в ситуацію, про великий скандал ATP та WTA з організаторами Вімблдону, а також про головних фаворитів та рекордні призові, які отримають переможці читайте в матеріалі від Укрінформу.

Вімблдон за справедливість, Україну та повну ізоляцію росії від цивілізованого світу

20 квітня 2022 року – день, що увійде в тенісну історію. Вімблдон офіційно не допустив до турніру тенісистів з росії та Білорусі. Причина цілком зрозуміла – повномасштабна війна, яку ці країни розв'язали проти України. На жорстке та радикальне рішення організаторів повпливав британський уряд. 

Цікаво, що ця ситуація не є чимось новим для Вімблдону. Наприклад, після Другої світової війни тенісистів з Німеччини, Японії та їхніх союзників також не допустили до Гренд Слему. 

Найбільший скандал сезону в тенісі: ATP та WTA vs Вімблдон

Пробачити не можна покарати. Так і вийшло, що дві різні організації ставлять різну кому в цьому вислові. І якщо Вімблдон виступав за відсторонення росіян та підтримку України, міжнародні тенісні організації відреагували по-своєму. WTA та ATP ухвалили рішення не нараховувати очки за Вімблдон через недопуск тенісистів з росії та білорусі. Крім того, організації назвали рішення Вімблдону «дискримінацією за національною ознакою». Таким чином, цей розіграш Гренд Слему став простим виставковим турніром і втратив найголовніші риси змагань у тенісі – рейтингові очки. 

Та не WTA та ATP єдиними. Провідні тенісисти світу засудили дане рішення Вімблдону. Наприклад, Рафаель Надаль вважає, що російські гравці «не є винними» у війні рф проти України. «Гадаю, це дуже нечесно стосовно моїх колег з Росії по тенісу. Їхньої провини у тому, що відбувається зараз із війною, немає», – сказав Надаль в інтерв’ю The Guardian.

Не став мовчати й Новак Джокович. Експерша ракетка світу переживає за росіян та білорусів і аж ніяк не за війну та геноцид українців. «Я думаю, що це було неправильним рішенням. Я його зовсім не підтримую. Я засмучений, тому що загалом не зможу захистити 4000 очок (за Australian Open та Вімблдон – ред.). Але я радий, що ATP та керівні органи стали на захист гравців. Це демонструє турнірам Гренд Слем, що якщо вони ухвалять помилкове рішення – а це зробив Вімблдон – у них будуть наслідки», – заявив Джокович в інтерв'ю CNN.

Очок не буде – будуть гроші

Реакції від Вімблдону чекати довго не довелось. Організатори турніру вирішили «підсолодити» турнір рекордними призовими. Цьогоріч чемпіони змагань в одиночці серед жінок та чоловіків отримають по 2 млн фунтів стерлінгів за перемогу на турнірі. 

Тенісисти, які покинуть турнір за підсумками першого кола основної сітки, отримають 50 тисяч фунтів. Загальний призовий фонд змагань складе 40 млн. 350 тис. фунтів стерлінгів, що на 11.1 % вище, ніж у 2021 році. 

Битва за титул: головні фаворити серед чоловіків та жінок

Джокович vs Надаль? Невже знову? Оскільки перша ракетка світу росіянин Даніїл Мєдвєдєв залишився поза бортом Гренд Слему, а друга ракетка рейтингу ATP Александр Звєрєв пропустить турнір через травму, в об’єктиві ЗМІ та на найвищих сходинках букмекерів досвідчені Надаль та Джокович. 

Після поразки в півфіналі Ролан Гаррос Надалю, Джокович прагне повернути собі корону та перемогти на Вімблдоні. Серб не братиме участі в жодних турнірах і вся його увага буде прикута підготовці до Гренд Слему. 

Його головний конкурент, Рафа Надаль натомість до останнього тягне інтригу зі своєю участю на турнірі. Раніше іспанець заявив, що весь Ролан Гаррос провів «на уколах» та сумнівається у своїй участь на трав’яному турнірі. Натомість напередодні дядько та екстренер Надаля виступив з більш позитивними прогнозами: «Так, Рафаель зіграє на Вімблдоні. Спочатку він сказав, що у нього все болить. Але коли ми розмовляли вчора, він сказав, що все вже набагато краще. Він хоче тренуватися. І якщо у нього буде хоча б невеликий шанс, він зіграє на Вімблдоні»

Прогноз від Укрінформу: перемога Джоковича на Вімблдоні. Проте не варто забувати про майстерного Ціціпаса чи талановитого Рууда, які можуть добряче потріпати нерви досвідченим геніям. 

У жінок чинною переможницею турніру є австралійка Ешлі Барті, проте в березні тенісистка оголосила про завершення кар’єри, тож головною фавориткою змагань вважають польку Ігу Швьонтек, котра цілком заслужено займає першу сходинку рейтингу WTA. 

Створити їй проблеми можуть Анетт Контавейт, Паула Бадоса, а також Марія Сакарі. Щоправда, наша українська спільнота всією душею вболіватиме саме за представницю Польщі. 

Фото: Getty Images

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-