На шаховому турнірі претендентів лідирують попередні переможці

На шаховому турнірі претендентів лідирують попередні переможці

Укрінформ
Старт турніру претендентів на шахову корону, який проходить у Мадриді, почався без розвідки. Певного моменту здавалося, що усі чотири партії першого туру закінчаться результативно. Та все ж, цього не сталося. 

Найдраматичною стала зустріч між рейтинг-фаворитом турніру китайцем Дін Ліженем та переможцем попереднього змагання кандидатів Яном Непомнящим, який грає під прапором ФІДЕ. Китайський шахіст грав білими дуже обережно. А от його опонент продемонстрував розкуту гру.  

Ян не поспішав атакувати короля суперника, а натомість поліпшив позицію своїх фігур. І коли чорні розпочали штурм королівської фортеці, у білих вже не знайшлося  захисту. На 33-у ході Дін склав зброю. Що ж, можливо,  причиною такого фіаско стало те, що до Іспанії він приїхав зовсім один, без секундантів та без членів родини. Їм не дозволили залишити рідну країну… 

Двобій американців Фабіано Каруани та Хікару Накамури проходив під тиском Каруани, який грав білими. Вирішальним стало те, що чорні припустилися значного послаблення становища свого короля. Без пішакового прикриття чорний монарх відчував себе дуже некомфортно. Під загрозою невідпорного мату або втрати матеріалу Накамура змушений був здатися на 50-у ході.

Азербайджанець Теймур Раджабов тиснув на позицію Алірези Фіруджі (чорні), який представляє Францію. Аліреза пожертвував якість, але достатньої компенсації за це не отримав. Проте, хоча довгий час здавалося, що білі близькі до перемоги, француз захищався дуже винахідливо, і зрештою йому вдалося врятуватися - нічия.

Після дебюту поляк Ян-Кшиштоф Дуда захопив ініціативу білими у сіціланському захисті проти Ріхарда Раппорта (Угорщина). Але далі Дуда грав не найкращим чином, втратив перевагу і змушений був змиритися з мирним підсумком.

У другому раунді центральним став двобій Непомнящий - Каруана, переможців двох останніх турнірів претендентів.  Схоже, що дебютний варіант (в італійській партії) був більше знайомий американцю. Йому і вдалося перехопити ініціативу. До того ж, він мав на 40 хвилин більше, що є важливим чинником. Але на 30-у ході чорні пройшли повз перспективну жертву якості, яка давала їм хороші шанси на перемогу. Партія швидко прийшла до нічиєї.

Накамура не переграв Раджабова у «бічному» варіанті іспанського захисту. Проте в ендшпілі американець дістав перевагу, яку чітко реалізував (хоча і не без допомоги суперника). 

Раппорт білими грав проти Фіруджи, який святкував в цей день 19-ий день народження. Але угорець не збирався дарувати подарунок імениннику. Навпаки він майже прижав француза до канатів. Але той знову винахідливо захищався і буквально єдиними ходами врятував партію. Також унічию без особливих пригод закінчилася зустріч Дуди з Дін Ліреном.

У третьому турі відчувалося, що шахісти вже трохи втомилися. Про це свідчать чотири мирні підсумки, а також характер гри у партіях. Щоправда, Фіруджа, який вперше грав білими, у захисті Німцовича прагнув вже з дебюту захопити ініціативу. Він навіть пожертвував фігуру і створив чималі проблеми чорним. Але цього разу вже Хікару продемонстрував дива винахідливості в захисті. У момент, коли здавалося, що йому не врятуватися, американець знайшов єдиний хід, який і призвів до нічиєї.

Дуда, який мав жахливий особистий рахунок проти Каруани, цього разу чорними упевнено зрівняв гру. Навіть дістав краще закінчення. Але серйозно грати на виграш не було жодної можливості.

У захисті Грюнфельда Дін білими не дістав переваги. І Раппорт без усяких проблем зробив нічию. Без пригод закінчилася унічию й партія Раджабов - Непомнящий.

Читайте також: Вісімка претендентів націлилася на двобій за шахову корону з Карлсеном

Після третього туру становище учасників таке: Каруана, Непомнящий - по 2 очки, Дуда, Накамура, Раппорт, Фіруджа - по 1,5, Дін та Раджабов - по 1.

Сьогодні на турнірі - перший вихідний.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-