Вісімка претендентів націлилася на двобій за шахову корону з Карлсеном

Вісімка претендентів націлилася на двобій за шахову корону з Карлсеном

Укрінформ
17 червня в Мадриді розпочинається турнір претендентів на матч з чемпіоном світу з шахів норвежцем Магнусом Карлсеном. 

Виступлять восьмеро гросмейстерів, яких жереб розташував у такому порядку: 1. Ян-Кшиштоф Дуда (Польща, рейтинг - 2750), 2. Дін Ліжень (Китай, 2806), 3. Фабіано Каруана (США, 2783), 4. Теймур Раджабов (Азербайджан, 2753), 5. Аліреза Фіруджа (Франція, 2793), 6. Хікару Накамура (США, 2760), 7. Ян Непомнящий (гратиме під прапором ФІДЕ, 2766), 8. Рихард Раппорт (Угорщина, 2764).

Учасники зіграють у два кола за системою «кожен з кожним». Призовий фонд - 250 тисяч доларів.  Контроль часу: 120 хвилин на 40 ходів, потім 60 хвилин на 20 ходів і 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід, починаючи з першого. Після кожних трьох турів буде вихідний день.

На щастя, цей турнір проходитиме за звичайною системою - очко за перемогу, пів очка – за нічию. Усі новомодні системи Магнуса Карлсена, коли за перемогу нараховуються 2 чи 3 очки, вже сильно набридли…

У разі розподілу першого місця відбудеться додатковий поэдинок або матч-турнір. Спробуємо оцінити шанси шахістів у такий спосіб - методом виключення. Розпочнемо з тих, хто, на мій погдяд, має найменші шанси на перемогу. Проте одразу зауважу, що кожен з восьми має добру можливість потрапити до трійки призерів. Недаремно різниця у рейтингу між першим і останнім складає лише 66 пунктів.

Звичано, цікавить усіх лише перше місце. Адже за своїми наслідками друге дорівнює останньому. Отож, на мою думку, жодних шансів на перемогу не має Раджабов. І не тому, що він найстарший учасник. І не тому, що його включили в обхід усяких правил. Раджабов відмовився грати у минулому турнірі претендентів у період пандемії і йому без відбору дали можливість змагатися на нинішньому. Все ж найкращі часи Теймура вже минули...  

Другий за віком, і другий з кінця за шансами стати переможцем - Накамура. Він ніколи не був класиком шахів. Навіть хизувався тим, що не знає шахової спадщини... З часом енергія стає меншою, і це дається взнаки.

Третім ми поставимо Раппорта. Це, безумовно, сильний шахіст (а хто тут слабкий?), вельми працездатний, може перемогти будь-кого, але, щоб виграти цілий турнір? Є в тому великі сумніви.

Як не дивно, четвертим з кінця поставимо рейтинг-фаворита Дін Ліженя. Він теж потрапив до турніру «з чорного ходу» - замінив одіозного Сергія Карякіна. Той проповідував людожерні теорії, спрямовані проти українського народу. Але цього разу даремно це не минулося - його викинули з турніру претендентів. Щодо Діна він майже напевне буде у верхній частині таблиці  проте перемога у змаганнях, здається, йому не підкориться.

Тепер підуть більш реальні претенденти. Непомнящий, переможець минулого турніру претендентів, ніби вже отямився від нищівної поразки у матчі за корону проти Карлсена. Показував уже непогані результати після цього. Проте двічі поспіль вигравати змагання претендентів у шаховій історії вдавалося лише двічі. Це були Василь Смислов та Борис Спасський. Здається, Ян - гравець трохи меншого масштабу. Хоча претендентом на перемогу його можна назвати.

24-річний Дуда є останнім за рейтингом. Але, зважаючи на його потужні успіхи останніми роками, на те, що Ян переміг самого Магнуса Карлсена на Кубку світу, а також на те, що поляк постійно прогресує, саме його можна вважати одним з головних фаворитів.   

Фіруджа, якому в день другого туру виповниться 19 років, є одним з тих, кого більшість фахівців вважає чи не найголовнішим претендентом на перемогу. До того ж, пікантна деталь. Карлсен зробив заяву, що, можливо, відмовиться від захисту свого титулу. Мовляв, він і так уже усім і усе довів. Крім того випадку, коли претендентом стане Аліреза. Тоді йому буде цікаво зіграти такий матч. Але чи віддадуть перше місце ірансько-французькому гросмейстеру семеро інших учасників - це ще невідомо…

Ну, а головним фаворитом можна вважати Каруану. Однаково добрий шахіст у будь-якій стадії партії: у дебюті, мітельшпілі та ендшпілі. Він упевнено діє у складних тактичних ситуаціях і в стратегічній боротьбі, майже перед кожним змаганням є  головним претендентом на звитягу. Але саме надмірний тиск може негативно вплинути на американця.

Серед двох сценаріїв розвитку подій на турнірі - із самого початку визначиться фаворит, який вже свого не випустить, а також, те, що кілька претендентів боротимуться до кінця. Я вважаю ймовірнішим саме другий.

Читайте також: Марія Музичук - найкраща серед жінок на шаховому турнірі в Гібралтарі

Утім, чекати лишилося недовго. У п’ятницю 17 червня шахісти вже сядуть за шахівниці.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.   

Фото: fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-