Марія Музичук - найкраща серед жінок на шаховому турнірі в Гібралтарі

Марія Музичук - найкраща серед жінок на шаховому турнірі в Гібралтарі

Укрінформ
Прихильники шахів уже звикли, що у ХХІ віці наприкінці січня проходить фестиваль у Гібралтарі. 

Зазначимо, що українці в цих змаганнях не пасуть задніх. 

2004 року розділив перемогу ще з трьома шахістами Захар Єфименко з Мукачевого. Через сім років блискуче посів перше місце львів’янин Василь Іванчук, який набрав 10 очок з 11-ти! Ще краще виступали наші дівчата. Двічі розділила звитягу одеситка Наталія Жукова - у 2006-у та 2010 роках. Чисті перемоги здобували львів’янки Марія Музичук (2014) та її сестра Анна (2016).   

На жаль, пандемія коронавірусу скасувала багато змагань. У тому числі й шаховий фестиваль у Гібралтарі. Останній турнір пройшов 2020 року. І от багаторічний директор фестивалю гросмейстер Стюарт Конквест вигадав нову форму змагань. Власне, «битва статей» проводилася і раніше. Але вона проходила в межах турніру, як розважальний захід.

Цього року битва стала основним і єдиним заходом фестивалю. Дві команди грали матчі десять на десять за так званою «шевенінгенською системою». Тобто, кожний член однієї команди по черзі зустрічається з шахістами іншої.  

Жіноча команда мала назву «Піа», за іменем найдосвідченішої учасниці шведки Крамлінг. Звичайно, склад жінок був досить пристойним.  За них грали (крім самої Крамлинг): Марія Музичук (Україна), Жансуя Абдумалік (Казахстан), Антоанета Стефанова (Болгарія), Ніно Бцілашвілі (Грузія) , Гюнай Мамадзаде (Азербайджан) та інші шахістки.  

У чоловіків склад був досить скромним. Команду назвали «Сабіно» на честь італійського гросмейстера Брунелло. Представники сильної у підсумку всеж таки перемогли із загальним рахунком 56:44.

Читайте також: Переможцем Вейк-ан-Зеє став шаховий король Карлсен

Візначимо все ж, що Марія Музичук була найкращою серед жінок. Вона виграла 3 партії та 7 зіграла унічию. Це - 6,5 очка з 10-ти. До того ж, Музичук-молодша на 5 пунктів поліпшила свій рейтинг. І тепер у поточному коефіцієнті Ело вона вийшла на шосте місце у світі.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

На фото: Марія Музичук/Укрінформ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-