Переможцем Вейк-ан-Зеє став шаховий король Карлсен

Переможцем Вейк-ан-Зеє став шаховий король Карлсен

Укрінформ
У нідерландському містечку Вейк-ан-Зеє закінчився перший шаховий супертурнір року.

Перемогу здобув чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен - 9,5 очка з 13-ти можливих. Такий блискучий результат дозволив йому підвищити власний рейтинг на 3 пункти. 

Як ми знаємо, норвежець поставив завдання собі досягнути космічного коефіцієнту Ело - 2900. Проте, можна висловити обґрунтований сумнів у цьому.

Поясню. Поточна цифра Магнуса стала 2668. Для того, аби її підвищити потрібно вигравати переважну кількість партії та бажано зовсім не програвати. Це не так легко. На турнірі у Вейку Карлсену підкорився один справжній шедевр. Граючи чорними проти американця Фабіано Каруани, чемпіон продемонстрував виняткову глибину проникнення в позицію. 

Коли чорні розміняли коня на слона білих, навіть досвідчені гросмейстери були вельми здивовані. Адже при цьому пішаковий ланцюг білих значно виправлявся. Здивувався, мабуть, і Каруана. І почав грати не найкращим чином. А Магнус здійснув чудову жертву якості. За це він отримав два пішаки і виграшну позицію. Чемпіон легко довів її до переваги.

В останньому турі норвежець отримав очко без гри. Річ у тім, що росіянин Даніло Дубов після десятого туру вибув зі змагань через позитивний тест на коронавірус. І  це дало Магнусу очко в турнірі, але жодного додатку в рейтингу.

Пощастило чемпіону чи ні? Важко сказати. Якщо б він виграв справжню партію, то додав би іще три пункти. Чи вдалося б це йому? Важко сказати. 

Друге-третє місця розділили Ріхард Раппорт з Угорщини та Шахріяр Мамед’яров з Азербайджану. Вони відстали від переможця на півтора очка. Обидва показали змістовну гру. Проте, треба відзначити, що щастя часто-густо було на боці Шахріяра. Лише партію з Карлсеном він провів якось покірно і не чинив будь-якого спротиву. Безпомічний програш, який зовсім не в стилі активної гри, притаманної азербайджанському гросмейстеру.

Утім, треба сказати, що й Раппорт не виявив себе гідним опонентом чемпіона світу. Він теж поступився досить безпорадно. Можливо, що це - психологічний ефект. Під вплив цього ефекту, мабуть, потрапив і наймолодший учасник - Рамешбабу Прагнанандха з Індії, який мусив би бути більш упевненим у собі. 

Отож, фінальне становище учасників таке: Карлсен - 9,5 очка, Мамед'яров, Раппорт - по 8, Аніш Гірі (Нідерланди) - 7,5, Йорден Ван Форест (Ніделрланди), Сергій Карякін (Росія) - по 7, Анрій Єсипенко (Росія), Каруана - по 6,5, Єжи Дуда (Польща), Сантош Відіт (Індія) - по 6, Прагнанандха, Сем Шенкленд (США) - по 5,5, Нільс Гранделіус (Швеція) - 4,5, Дубов - 3,5 очка.

Читайте також: Шаховий король Карлсен виходить у лідери на турнірі у Вейк-ан-Зеє

Крім того, відбувся конгрес ФІДЕ, яки, зокрема, офіційно затвердив восьму учасницю турніру претепнденток. Нею мала стати найвища за рейтингом шахістка на 1 січня 2022 року, яка не потрапила туди іншим шляхом. Ми вже повідомляли, а конгрес підтвердив, що нею стала Марія Музичук. Отож, серед восьми претенденток будуть дві сестри - українки Анна та Марія Музичук.

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-