Шаховий король Карлсен виходить у лідери на турнірі у Вейк-ан-Зеє

Шаховий король Карлсен виходить у лідери на турнірі у Вейк-ан-Зеє

Укрінформ
Триває традиційний шаховий турнір у нідерландському місті Вейк-ан-Зеє. 

Позаду вже вісім турів. Лідерство захопили чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен та азербайджанський шахіст Шахріяр Мамед’яров, які мають по 5,5 очка. 

Карлсен, як ми знаємо, поставив перед собою мету підняти свій рейтинг до космічної позначки - 2900. Але, попри лідерство, Магнус втрачає в рейтингу один пункт. Та й, відверто кажучи, гра чемпіона не справляє найкраще враження. Наприклад, він має дві нічиї  з Йорденом  Ван Форестом (Нідерланди) та Нільсом Гранделіусом (Швеція). 

З нідерландцем, який до речі допомагав Магнусу в нещодавньому матчі на першість світу проти Яна Непомнящего, Карлсен білими,  завдяки похибкам суперника, досягнув виграшного становища. Однак жахлива помилка на 38-у ході одразу звела перевагу чемпіона нанівець. 

Чорними проти шведа норвежець також поступово досягнув виграшної ситуації. Та й цього разу славетна техніка чемпіона підвела.

Потім Магнус двічі переміг. Проте угорець Ріхард Раппорт після того, як зрівняв чорними гру, наче навмисно, став творити дива і дуже швидко довів нічийну позицію до програшної.   

Юний індієць Рамешбабу Прагнанандха також не встояв перед авторитетом чемпіона. На 23-у ході він припустився великої тактичної помилки, після чого добити його не складало великих труднощів. У восьмому турі Карлсен чорними пішов на дебютну жертву пішака у захисті Тарраша проти американця Сема Шенкленда. Проте, крім рівноваги, Магнусу це нічого не принесло - нічия.

Найстарший учасник Мамед’яров поки що є й найщасливішим. У четвертому турі він мав білими безнадійну позицію проти поляка Єжи Дуди. Але несподівано Дуда почав робити помилку за помилкою і навіть примудрився програти партію. 

Це дуже надихнуло Шахріяра. Наступного дня він обіграв Ван Фореста чорними. Потім у небезпомилковому двобої взяв гору над Праггою, як називають юного індійця. Спочатку азербайджанець пройшов повз виграшне продовження, а потім і його опонент не знайшов шансу поборотися за нічию.

Скандальна подія трапилася у сьомому турі. Організатори зобов’язали російського гросмейстера Дубова грати проти Аніша Гірі (Нідерланди) у масці, хоча в нього був негативний тест на коронавірус. А у когось з його команди - позитивний. Перед турніром Дубову гарантували, що він зможе грати без маски. Отож, він відмовився виходити на партію й отримав мінус. 

Нині становище у верхній частини таблиці таке: 1-2 місця. Карлсен та Мамед’яров - по 5,5 очка, 3-4. Гірі та Сантош Відіт (Індія) - по 5, 5. Раппорт - 4,5.

Читайте також: Похід Карлсена за рекордним шаховим рейтингом розпочався

Сьогодні центральною буде зустріч лідерів Карлсен - Мамед’яров.

До кінця змагань залишилося 5 турів.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-