Шахи: Накамура зробив вагому заявку на вихід до турніру претендентів

Шахи: Накамура зробив вагому заявку на вихід до турніру претендентів

Укрінформ
Наступного року пройде шаховий турнір претендентів за право грати матч за корону з чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном.  

У цих змаганнях візьмуть участь восьмеро гросмейстерів, які у два кола виявлять претендента. Шестеро з них уже відомі. Це росіяни Ян Неомнящий (як лузер матчу за корону) та Сергій Карякін (із Кубка світу), поляк Ян Дуда (теж - Кубок світу), Фабіано Каруана (США) та Аліреза Фіруджа (Франція) - обидва з Великої швейцарки, а також азербайджанець Тимур Раджабов, якого ФІДЕ запросило персонально, бо він відмовився грати в попередньому турнірі претендентів через страх перед коронавірусом. 

Ще два  учасники мають з’ясуватися у серії Гран-прі ФІДЕ. Вона складається з трьох турнірів. Два з них проходять у Берліні, один - у Белграді. У кожному участь по 16 шахістів. Вони розділені на чотири групи по чотири гравця в кожній. У групах проходить турнір у два кола, тобто шість турів. Переможці кожної групи зустрічаються між собою в півфіналі.  Далі гра іде за нокаут-системою.

Переможець етапу отримає 13 балів, фіналіст - 10, півфіналіст - 7, друге місце у групі - 4, третє місце - 2. Останнє місце балів не дає. 

Отож, підсумки Берліну. Групові турніри: «А». 1. Хікару Накамура (США) - 4 очки з 6-ти, 2. Андрій Єсипенко - 3, 3. Олександр Грищук (обидва - Росія) - 2,5, 4. Етьєн Бакро (Франція) - 1,5. 

«В».1-2. Радослав Войташек (Польща) та Рихард Раппорт (Угорщина) - по 3,5 очка. У перебої переміг Рапппорт. 

«С» Левон Аронян (США) - 4,5, 2-3. Сантош Відіт (Індія) та Данило Дубов (Росія) - по 3, 4. Вінсент Кеймер - 1,5. 

«D». 1-2. Лерньєр Домінгес та Веслі Со (обидва - США) по 4. У додатковому матчі переміг Домінгес. 3. Пентала Харікрішна (Індія) - 2,5. 4. Олексій Широв (Іспанія) - 1,5.

У півфіналі Аронян переграв Раппорта, а Накамура - Домінгеса з однаковим рахунком 1,5:0,5. 

Основні партії фіналу закінчилися з рахунком 1:1. А у двох додаткових гору взяв Накамура. Він став переможцем етап і здобув перший приз у 24 тисячі американських доларів. Ароняну дісталися 18 тисяч.

Кожен з 24-х гросмейстерів зіграє лише у двох турнірах. 

Читайте також: Марія Музичук - найкраща серед жінок на шаховому турнірі в Гібралтарі

Наступний етап пройде у Белграді з 28 лютого по 14 березня. Жеребкування принесло такі результати. Група «А». Грищук та Дмитро Андрейкін (обидва - Росія), Сем Шенкланд (США), Бакро. Група «В». Аніш Гірі (Нідерланди), Никита Вітюгов (Росія), Харікрішна, Амін Табатабей (Іран). Група «С». Раппорт, Відіт, Володимир Федосеєв (Росія), Широв. Група «D». Шахріяр Мамед’яров (Азербайджан), Максим Ваш’є- Лаграв (Франція), Ю Янцзи (Китай), Олександр Предке (Росія).  

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-