Збірна українських шахісток здобула «бронзу» чемпіонату світу

Збірна українських шахісток здобула «бронзу» чемпіонату світу

Укрінформ
Початок серії нокаут виявився вкрай невдалим для збірної України з шахів на командному чемпіонаті світу серед жінок в іспанському Сітжесі. 

У першому четвертьфінальному матчі наша команда, на мою думку, випадково поступилася збірній Вірменії. Несподівано програли білими: Анна Музичук - чемпіонці Європи Еліні Даніелян та Анна Ушеніна - своїй тезці Саргсян. Чорними досягли нічиєї Марія Музичук та Наталія Букса.

Утім, у наших дівчат була нагода відігратися у наступному матчі. І вони сповна виявили свій характер. Марія Музичук, Юлія Осьмак та Букса перемогли суперниць. А Анна Музичук зіграла унічию. Підсумок поєдинку - 3,5:0,5. 

За регламентом усе вирішував командний бліц. Тут відзначилися сестри Музичук та Букса, які взяли гору, а Осьмак програла. Суперниця Марії Музичук - Ліліт Мкртчан у виграшній позиції підставила ферзя. Пощастило? У чомусь так, а в чомусь ні. Адже бліц - це поєднання гри в шахи з умілим використанням часу. Тому вірменська шахістка, яка мала лише кілька секунд до падіння прапорця, не впоралася з нервами. І було б дивно, якби вона робила бездоганні ходи у такій ситуації.

Отож, українки виграли з рахунком 3:1 і потрапили до півфіналу. Там на них чекала грізна команда федерації шахів Росії, яка взяла гору над колективом ФІДЕ-Америка - 4:0 та 3:1. До півфіналу також вийшли збірні Індії та Грузії.

Перший матч нашої команди з росіянками проходив у вельми напруженій боротьбі. Анна Музичук чорними мала навіть трохи кращий туровий ендшпіль проти Олександри Горячкіної, але зайвого пішака виявилося недостатньо для перемоги - нічия. З таким же результатом завершили зустрічі Марія (білі) з Олександорою Костенюк та Анна Ушеніна (чорні) з Катериною Лагно. На жаль, не пощастило Юлії. В дебюті вона дістала кращу позицію проти Аліни Кашлінської, та в подальшому почала помилятися і поступилася. Загальний рахунок 1,5:2,5 - не на нашу користь.

У другому двобої українкам треба було обов’язково вигравати. Вдалося зробити це лише молодшій Музичук. У відмінному стилі вона переграла чорними в сіціліанському захисті Костенюк. Але, на жаль, поступилася Ушеніна. Вона мала після дебюту добрі перспективи. Проте далі грала не найкращим чином. Букса могла кілька разів форсувати нічию проти Поліни Шувалової (білі). Але, зважаючи на спортивну ситуацію, вирішила ризикнути і зіграти на виграш. Це призвело лише до поразки. Також поступилася Горячкіній і Анна Музичук. Підсумок - 1:3. 

В іншому півфіналі збірна Індії перемогла грузинок - 2:2 та 2,5:1,5.

У фіналі команда Горячкіної двічі обіграла індійських шахісток – 2,5:1,5 та 3:1 і стала переможницею. Збірним України (під орудою Михайла Бродського) та Грузії було вручено бронзові медалі . 

Читайте також: Шахи: українки зіграють з вірменками у чвертьфіналі чемпіонату світу

Марія Музичук стала першою на другій шахівниці, а Букса - другою серед запсних.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-