Шахи: українки зіграють з вірменками у чвертьфіналі чемпіонату світу

Шахи: українки зіграють з вірменками у чвертьфіналі чемпіонату світу

Укрінформ
У іспанському Сіджесі закінчився перший етап  командного чемпіонату з шахів світу серед жінок. 

Учасниці були розбиті на дві підгрупи по шість команд. По чотири найкращі виходили до чвертьфіналу. На жаль, українська збірна не змогла посісти перше місце. Сталося це через поразку у першому турі від збірної Грузії - 1:3. 

На першій шахівниці Анна Музичук зіграла білими унічию з Наною Дзагнідзе, а на третій Анна Ушеніна - з Мері Арабідзе.  А із чорним кольором у нашої збірної не склалося. Марія Музичук поступилася Ніно Баціашвілі, а Юлія Осьмак - Лейлі Джавахішвілі.

Але цей неприємний початок не знітів українських дівчат. Збірну ФІДЕ-Америка підопічні Михайла Бродського розгромили з рахунком - 3,5:0,5. Потім була нічия зі збірною Польщі - 2:2. На прикрий програш білими Анни Музичук, яка поступилася Йоланті Завадській,  відповіла Наталія Букса (чорні). Унічию зіграли Юлія Осьмак та Клаудіа Кулонь, а також Моніка Сочко з Анною Ушеніною.  

Нелегкий матч проти збірної Казахстану вдалося зіграти добре. Суперницею лідера нашої команди Анни Музичук була Жансуя Абдумалік. Ще тиждень тому дівчата виступали разом у складі київської команди, а тепер довелося сісти одна напроти іншої. 

Абдумалік чорним застосувала вогнетривкий берлінський варіант іспанської партії. Проте Анна продемонструвала філігранну техніку. Поступово партія перейшла до турового закінчення, яке Анна чітко довела до перемоги. Чорними також виграла Букса. Нічия була зафіксована у партії Дінари Садуакасової та Марії Музичук. І лише Анна Ушеніна програла. Отож, остаточна перемога українок - 2,5:1,5.

А німкень українки знову не помітили - 3,5:0,5. Лише досвідчена Елізабет Петч вирвала білими  нічию проти Анни Музичук. 

Таким чином збірна України набрала 7 командних очок з 10-ти можливих і посіла друге місце у підгрупі. Перше - за грузинками (8 очок). Третє місце має Казахстан (теж 7 балів), четверта сходинка у команди ФІДЕ Америка - 3 очки. Саме ці збірні потрапили до чвертьфіналу. Далі змагання підуть за нокаут-системою. 

Найкращою серед українок стала Наталія Букса - 4 очки з 4-х можливих.

В іншій підгрупі усі матчі виграли росіянки, які не мають право представляти свою країну, а лише її шахову федерацію. До чвертьфіналу вийшли також колективи Індії, Вірменії та Азербайджану. 

Читайте також: Українські шахістки боротимуться за нагороди чемпіонату світу в Іспанії

У чвертьфіналі українки гратимуть з вірменками, яких очолює чемпіонка Європи Еліна Даніелян. У нокдауні грають по два матчі. У разі нічиєї додатковий тай-брейк - бліц. Якщо й тут буде мирний підсумок, грається вирішальна партія - «армагеддон». Хто представлятиме команду, вирішує її капітан.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-