Українські шахістки боротимуться за нагороди чемпіонату світу в Іспанії

Українські шахістки боротимуться за нагороди чемпіонату світу в Іспанії

Укрінформ
У іспанському Сіджесі стартував командний чемпіонат світу серед жінок. Зіграють дванадцять команд, дві з яких обрав президент ФІДЕ. У кожній збірній по чотири основні учасниці та по одній запасній. 

Команди розділені на дві підгрупи, у кожній з яких пройде колове змагання. Чотири найкращі колективи з кожної групи входять до нокаут-системи. Там відбудуться чвертьфінали, півфінали та фінал.

Контроль часу на кожній стадії: 45 хвилин - до кінця плюс десять секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. Кожний двобій у нокауті складається з двох матчів. У разі матчевої нічиєї не враховуватимуться індивідуальні результати, а пройде додатковий поєдинок з бліцу - по три хвилини плюс додаткові дві секунди. У разі мирного підсумку бліц-матчу призначатимуть армагеддон з однієї партії (5 хвилин на 4 з додаванням двох секунд, починаючи з 61-го ходу). Учасниць цієї партії обирають капітани команд.

В українській збірній зіграють четверо шахісток з київського клубу, який щойно здобув бронзові нагороди у Північній Македонії. Це - сестри Анна та Марія Музичук, Юлія Осьмак і Наталія Букса. Компанію ним складе Анна Ушеніна.

У групі «В», до якої потрапили українки, грають збірні Грузії, Польщі, Німеччини, Казахстану та ФІДЕ–Америка. Остання команда складається з південноамериканських шахісток.   

До групи «А» входять збірна шахової федерації Росії, Індія, Азербайджан, Франція, Вірменія, Іспанія. Як ви звернули увагу, шахістки представлятимуть не саму Росію, а збірну шахової федерації Росії. Мабуть, таким чином виконується рішення виконкому Всесвітнього антидопінгового агенства і Спортивного арбітражного суду, згідно з яким російські спортсмени не мають права виступати на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх до 16 грудня 2022 року. 

У першому турі групового турніру українки грають з головними конкурентками підгрупи - збірної Грузії. 

І ще одна шахова новина. У Шарджі (ОАЕ) завершився один з найбільш престижних за останній час турнірів - Masters ICC - 2021, в якому взяли участь 60 шахістів з 28-ми країн. 

За кількістю учасників ці змагання, на перший погляд начебто не вражають. Але з цих 60-ти учасників 42 особи були носіями вищого чоловічого шахового звання, а з них 27 (майже половина усіх гравців) мали рейтинги більше 2600 (!) Виступили й троє українських гросмейстерів - Павло Ельянов, Віталій Бернадський та легендарний Олег Романишин. 

Читайте також: Шахи: киянки невдало зіграли на фініші клубного Кубка Європи

Чудово провів турнір Павло Ельянов. 4 перемоги, 5 нічиїх без жодної поразки дозволили йому розділити 1-4 місце з двома іранцями - Аміном Табатабаї і Пархамом Магсудлу та представником господарів поля Салехом Салемом. Додатковий коефіцієнт поставив нашого шахіста другим, після Табатабаі. Романишин та Бернадський набрали 4,5 очка з 9-ти. Для Олега Михайловича це досить гідний результат незадовго до його сімдесятиріччя.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-