Першість континенту з шахів українців не порадувала

Першість континенту з шахів українців не порадувала

Укрінформ
У Рейк’явіку закінчився чемпіонат Європи з шахів. 

На жаль, великих лаврів українським шахістам змагання не принесли. Та й було наших лише двоє: гросмейстер з Миколаєва Віталій Сивук та 16-річний одесит Олександр Домальчук-Йонассон. 

Віталій - досвідчений гросмейстер, який, як правило, демонструє солідну гру. Але цього разу він явно був не у своїй тарілці.  Після двох перемог в перших двох турах миколаївського гросмейстера, немов поробили.  

Хоча Сивук грав в основному з міжнародними майстрами, він не зміг набрати багато очок. Особливо невдалим виявився фініш - 0,5 очка з 3-х можливих. У підсумку - 5,5 очка з 11-ти, втрата 22-х очок у рейтингу і 89-те місце. Думається, на нього впливав високий статус турніру - миколаївський шахіст занадто хвилювався. Якби він грав з шахістами такого класу, скажімо, у чемпіонаті Миколаєва, то набрав би набагато більше. Психологія… Що ж, можливо, цей досвід стане йому у пригоді в майбутньому.

А от одесит набрав 5 очок з 11-ти, додав до свого рейтингу понад 100 пунктів.  На думку гросмейстера Михайла Голубєва, Олександр показав гідний результат для такого суворого бойового хрещення. 

Перше-друге місця розділили 34-річний росіянин Антон Демченко та 17-річний вундеркінд із Німеччини Вінсент Кеймер. За додатковими показниками чемпіоном став Демченко. 

Читайте також: Шахи: чи зможе Сивук з Миколаєва потрапити на Кубок світу?

Крім них, право грати у наступному Кубку світу здобули Богдан Діяк (Румунія), Каспер Пьорун (Польща), Рауф та Нідхат Мамедови (обидва - Азербайджан), Олексій Сарана, Михайло Антипов (обидва - Росія), Віктор Ердос та Габор Нодь (обидва - Угорщина), Ніклас Гушенбет, Маттіас Блюбаум, Даніель Фрідман та Расмус Свейн  (усі  - Німеччина), Давід Навара (Чехія),  Вахап Санал та Мустафа Йилмаз (обидва - Туреччина), Даніеле Вокатуре (Італія), Ованес Габузян (Вірменія), Велемір Івич (Сербія), Б’єре Буль (Норвегія) та Максім Лаград (Франція).   

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: facebook.com/UkrainianChessFederation.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-