Шахи: чи зможе Сивук з Миколаєва потрапити на Кубок світу?

Шахи: чи зможе Сивук з Миколаєва потрапити на Кубок світу?

Укрінформ
В ісландському Рейк’явіку триває чемпіонат Європи з шахів.  У ньому беруть участь 150 шахістів. Вони розіграють звання чемпіона континенту в 11 турів за швейцарською системою.

Загальний призовий фонд змагань 100 тисяч євро (перший приз - 20 тисяч, другий - 15, третій – 10 тисяч). У разі розподілу місць враховуються додаткові показники: середній рейтинг суперників, за виключенням найменшого, скорочений коефіцієнт Бухгольця (теж без найменшого), просто Бухгольц, особиста зустріч, жеребкування. 

Щодо системи додаткових показників, більш справедливим здається перебій після закінчення турніру. Проте, мабуть,  з метою економії коштів удалися до арифметичних підрахунків. 

Зазначимо, що 23 переможці здобудуть право грати у наступному Кубку світу. Що стосується складу учасників, він, м’яко кажучи, не вражає. Здається, вперше за понад двадцять років європейських форумів тут немає жодного шахіста з Ело понад 2700. 

Список рейтинг-фаворитів очолює англієць Гавейн Джонс (2684). Серед відомих гравців відзначимо Давида Навару з Чехії (2675), Лівіу-Дітера Нісіпяну (Німеччина, 2671), Івана Шарича з Хорватії (2653). Ще більш вражаючим виглядає склад української дружини. Наших в Рейк’явіку лише двоє: це Віталій Сивук з Миколаєва та юнак з рейтингом 2052. Як кажуть, коментарі зайві. 

Контроль часу: 90 хвилин на 40 ходів та 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожний хід, починаючи з першого. 

Після шостого туру таблицю очолює Рауф Мамедов з Азербайджану - 5,5 очка. Зазначимо, що він не чужий українським шахам, адже це чоловік нашої Наталії Букси. Рауф демонструє енергійну та солідну гру. Він подарував пів очка лише болгарину Мартіну Петрову, який представляє європейську шахову організацію (через конфлікт з болгарською федерацією).   

На півкроку позаду четверо: Кацпер Пьорун (Польща, 2608), Ованес Габузян (Вірменія, 2587), Вінсент Кеймер (Німеччина, 2602) та Антон Демченко з Росії (2597). Серед них привертає увагу німецький шахіст, якому не виповнилося ще 17 років. Вінсенту передрікають велике шахове майбутнє.    

Читайте також: Українка Юлія Осьмак стала віцечемпіонкою Європи з шахів

Наш Віталій Сивук хвацько розпочав змагання - дві перемоги. Та потім миколаївський гросмейстер двічі поступився. Тепер він має 3,5 очка з 6-ти. І на фініші йому слід суттєво додати, якщо він розраховує потрапити до числа 23-х найкращих.

До кінця змагань лишилося 5 турів.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.    

Фото: facebook.com/UkrainianChessFederation.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-