Українка Юлія Осьмак стала віцечемпіонкою Європи з шахів

Українка Юлія Осьмак стала віцечемпіонкою Європи з шахів

Укрінформ
У румунському місті Ясси закінчився чемпіонат Європи з шахів серед жінок. 

Віцечемпіонкою континенту стала 23-річна киянка Юлія Осьмак, яка набрала 8,5 очка з 11-ти. До того ж, Юлія додала 23 пункти рейтингу. Без сумніву, це видатний успіх української шахістки. Та все ж в ньому є маленький присмак розчарування. 

До десятого туру Осьмак була одноосібним лідером. Хто б міг подумати, що ключовою стане партія... дев’ятого туру проти вірменської шахістки Еліни Даніелян. Киянка мала непогані шанси на перемогу протягом гри, але чіткий захист дозволив вірменці зробити нічию.

А от в десятому та одинадцятому раундах Еліна здобула дві перемоги: чорними над грузинкою Белою Хотенашвілі та білими - над естонською шахісткою Май Нарвою. Це дозволило Даніелян на пів очка випередити Юлію і набрати 9 пунктів. Еліна Даніелян здобула титул чемпіонки континенту.

А на Юлію в десятому турі чекав нелегкий іспит. Їй довелося чорними грати із львів'янкою Наталією Буксою. Приблизно рівні за рейтингом, вони давно сперечаються за найвищу шахівницю у складі збірної України. Тому Наталія, яка перед цим перемогла чорними досвідчену Моніку Сочко з Польщі й наблизилася до лідера на відстань пів очка, будь що прагнула перемогти конкурентку.

Проте киянка обрала захист Каро-Канн і відбила натиск суперниці - нічия. Такий же результат був у Осьмак і в останньому турі. Вона розділила очко з Хотенашвілі. Третє-четверте місця розділили Олівія Кьолбаса з Польщі та Букса, які зіграли останню партію між собою унічию. На жаль, додаткові показники були на боці Олівії, для якої цей успіх - перший в житті. 

Читайте також: На чемпіонаті Європи з шахів у Яссах лідирує киянка Юлія Осьмак

До десятки тих, хто виборов право потрапити до наступного Кубку світу увійшли також Анна Саргсян (Вірменія), Гюльнар Маммадова (Азербайджан), Хотенашвілі, Нарва, Мері Арабідзе (Грузія) та Лея Гаріфулліна (Росія). 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: facebook.com/ukrainianchess.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-