Шахи: українець Ельянов - одноосібний лідер турніру в Дортмунді

Шахи: українець Ельянов - одноосібний лідер турніру в Дортмунді

Укрінформ
Через пандемію ми вже встигли відвикнути від шахових змагань. Але поступово вони повертаються до нас. Стартував 67-й за ліком традиційний турнір у Дортмунді (Німеччина). На початку ХХІ століття він був одним з найсильніших шахових битв у світі. І, як правило, тріумфував на ньому Володимир Крамник.

Проте, Володя записався до шахових пенсіонерів і грає час від часу не в найсильніших змаганнях. Тому, хоча рівень Дортмунда трохи впав, цьогорічний  турнір викликає особливу увагу в українських любителів шахів. Адже тут грають двоє наших супергросмейстерів – Руслан Пономарьов та Павло Ельянов. Нагадаємо, що Руслан ще 2002 року став чемпіоном світу, а Павло певний час входив до числа десяти найкращих шахістів світу.

Щоправда, останнім часом їх результати знизилися. Та ми сподіваємося, що наші гройсмейстери повернуться на «старий» рівень. 

Турнір у Дортмунді проходить за коловою системою, у ньому беруть участь 10 шахістів. Рейтинг-фаворитом є саме Ельянов – 2671. Далі йдуть: Рустам Касимжанов (Узбекистан, 2662), Гата Камський (США, 2658), Пономарьов (2631), Георг Маєр (Німеччина, 2628), Матеуш Бартель (Польща, 2626), Даніель Фрідман (2608), Дмітрій Колларс (2607), Андреас Гайманн (2599), Вінсент Кеймер (усі - Німеччина, 2591).

Склад учасників, як бачимо, досить цікавий. Касимжанов теж був чемпіоном світу з шахів у 2004 році, Камський здобував Кубок світу 2007 року. 16-літній Кеймер вважається найперспективнішим німецьким шахістом. 

У першому турі Пономарьов та Ельянов грали чорними проти Маєра та Гайманна відповідно. Обидва розіграли іспанську партію. Та, якщо Руслан потрапив у скрутне становище і лише його майстерність у захисті дозволила врятувати партію – нічия, то Павло поступово переграв свого опонента і чітко реалізував перевагу. А от Кеймер вже в дебюті білими пожертвував пішака й далі вів партію проти Колларса невиправдано агресивно і у підсумку програв. Також перемогу чорними здобув Фрідман, який узяв гору над Бартелем. Камський з Касимжановим зіграли внічию.

Читайте також: Десять представників України боротимуться за Кубки світу з шахів

У другому раунді Пономарьов знову розійшовся миром. Цього разу білими з Бартелем. З таким же результатом зіграли Камський з Фрідманом, Касимжанов – з Гайманном та Коларс – з Маєром. А от Ельянов у блискучому стилі здолав Кеймера. Після двох турів Павло став одноосібним лідером - 2 очки з 2-х.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: eadaily.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-