Десять представників України боротимуться за Кубки світу з шахів

Десять представників України боротимуться за Кубки світу з шахів

Укрінформ
У Сочі стартували Кубки світу з шахів серед чоловіків та жінок. 

У чоловіків у змаганнях беруть участь 206 гравців, у жінок – 103. З другого кола починають 50 чоловіків та 25 жінок. Гра йде за нокаут-системою. З другого раунду сітки набирають звичного вигляду. У чоловіків буде 128 учасників, у жінок - 64. У кожному турі буде зіграно по дві партії з класичним контролем: 90 хвилин на 40 ходів та 30 хвилин до кінця партії за додаванням 30 секунд за кожний хід, починаючи з першого. Якщо рахунок буде рівним, то після нового розіграшу кольорів за жеребкуванням відбудеться дві партії с контролем часу у 25 хвилин на всю партію з додаванням десяти секунд, починаючи з першого ходу.

Якщо і цього разу рахунок буде рівним, суперники зіграють з контролем по 10 хвилин на партію з додаванням 10 секунд за хід. Якщо рівновага збережеться, то гратимуть ще дві партії. Контроль: по 5 хвилин із додаванням 3 секунд на хід.   

Якщо переможця не виявлять і після цього, почнеться найцікавіше: Армагеддон. Це - одна партія. Гравець, який витягнув жереб, може обирати колір. Шахісту з білими фігурами дається 5 хвилин на партію, чорним - чотири хвилини. Після 60-го ходу обидва гравці отримають додавання 2 секунди на хід. В разі нічийного результату переможцем матчу оголосять шахіста, який грав чорними.  

Двоє переможців потрапляють на турнір претендентів (або претенденток)... Це все чудово. Але є маленька деталь: у Кубках світу грають ті, хто вже має право виступати у претендентських змаганнях (росіянки Олександра Гарячкіна та Катерина Лагно) або є чемпіоном світу (норвежець Магнус Карлсен). Безумовно, це - явна несправедливість, адже ті, хто грають на ранніх стадіях з цими «грандами», мають гірші шанси за інших. Взагалі, ідея змішувати відбіркові змагання з невідбірковими не є найкращою. Що поробиш, росіяни, престиж яких у спорті стрімко падає, вирішили залучити Магнуса Карлсена для підняття цього престижу.

На Кубках світу зіграють 10 українських гросмейстерів - четверо чоловіків та шестеро жінок. У першому раунді виступить наш Юрій Кузубов. З другого розпочнуть Юрій Криворучко, Антон Коробов та Олександр Арещенко. У жінок четверо стартують на початку турніру - Наталія Букса, Юлія Осьмак, Інна Гапоненко та Анна Ушеніна. З другого кола на арену вийдуть вже сестри Музичук - Марія та Анна. 

Призи дістануться 78-ми чоловікам, які поступилися на старті - 3.750 доларів, у другому колі (64 учасники) - 6.000. У жінок - 39 тих, що програли, отримають - 3.750, а в другому раунді 32-м шахісткам, які вилетіли, дістануться 5.000.  

Читайте також: Шахи: неймовірне фіаско славетного чемпіона світу

На старті виграли Кузубов, Букса, Гапоненко та Осьмак. На жаль, поступилася Ушеніна. Та в неї є ще шанси відігратися.

Змагання триватимуть до 6 серпня.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

На фото: Антон Коробов/chess24.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-