«Запорожець» уперше візьме участь у Ралі Монте-Карло

«Запорожець» уперше візьме участь у Ралі Монте-Карло

Фото
Укрінформ
У січні 2022 року на «Ралі Монте-Карло» з’їдуться сотні автомобілістів. Уперше за всю історію змагань участь візьме й українська команда на двох авто «Запорожець» моделі ЗАЗ-965 та 966, серед них і жіночий екіпаж, який представили у Львові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна за 110 років від часу заснування «Ралі Монте-Карло» жодного разу не мала можливості і шансу сюди потрапити, оскільки на автопробіг давали дозвіл лише для авто, котрі брали участь в заїздах до 1956 року, а про «Запорожець» вони до нас навіть і не чули. Проте, завдяки ГО «Відроджений Київський автомобільний клуб», членом якого я є, ми потрапили в список учасників, для нас зробили виняток. Загалом в ралі братимуть участь два авто, які вже отримали реєстраційні номери. Наш «403», авто - «Запорожець» моделі ЗАЗ 965, 1967 року випуску. Наш жіночий екіпаж складається з двох панянок – це я, Світлана Кравс, зі Львова і Рената Вільчінскайте з Києва», - розповіла Світлана Кравс.

«Запорожець» уперше візьме участь у Ралі Монте-Карло / Фото: Укрінформ

Презентувати і підтримати жіночий український екіпаж приїхали представники ГО «Відроджений Київський автомобільний клуб», який очолює Роман Щепков. Вони їхали до міста Лева протягом двох тижнів, організувавши Міжнародний автопробіг «Марафон Дружби та Миру — Україна в ралі Монте-Карло VI United Super Special Race». Учасники, які стартували в Умані, вже побували в Києві, Каневі, Черкасах, Кременчуці, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Новомосковську та Кропивницькому, Тернополі, Золочеві, а після Львова попрямують до Івано-Франківська, Чернівців, потім у Румунію та Молдову, звідти - в Одесу й знову - в Умань. Загалом автомобілісти на ретро-автомобілях подолають три тисячі кілометрів.

Щоб отримати дозвіл на участь в «Ралі Монте-Карло», команда пройшла чималий шлях тривалістю п’ять років. Ініціатори заглибились у автомобільну історію України та з’ясували, що в Києві 24 листопада 1904 року був зареєстрований «Київський Клуб Автомобілістів», тож у 2017 році зареєстрували ГО «Відроджений Київський Клуб Автомобілістів». Це дало змогу написати листа організаторам ралі, Королівському клубу Монако, з проханням зробити виняток з правил для молодої і незалежної України та допустити до змагання два автомобілі ЗАЗ.

Читайте також: Три українські міста приймуть етап навколосвітнього ралі на електрокарах

Змагання стартують 28 січня 2022 року. Як зізнається Світлана Кравс, перша складність для їх екіпажу в тому, що для жінок на ралі немає ніяких поблажок, вони будуть їхати, як і всі інші учасники, а це, в основному, чоловіки. І друга, що автопробіг відбуватиметься взимку, на гірській трасі протяжністю майже 500 км, та включає нічний проїзд із крутими спусками та поворотами.

«Ралі Монте-Карло» засноване в 1911 році і організовується автомобільним клубом Монако. Місцем старту та фінішу перегонів є саме Князівство. При цьому основна траса проходить на північ від Монако, зокрема на території французьких земель Приморські Альпи, Ардеш, Дром, Альпи Верхнього Провансу. Торік через пандемію коронавірусу змагання не проводилися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-