Страх Македонський: як нашій збірній знову не осоромитись на Євро

Страх Македонський: як нашій збірній знову не осоромитись на Євро

Аналітика
Укрінформ
17 березня в Бухаресті збірна України зіграє другий матч на чемпіонаті Європи.

Перед поєдинком в Бухаресті журналісти, експерти та вболівальники почали проводити паралелі та бачити тривожні збіги з провальним для нас Євро-2016. Як і тоді, другий свій матч в групі ми граємо проти номінального аутсайдера. Мало того, назва суперника знову починається зі слова Північна. Тоді це була Ірландія. Тепер це Македонія.

Як і тоді, до другого матчу ми підходимо після гідного, але все ж програного поєдинку фаворитам групи. Тоді це були німці. Тепер це голландці. Як і тоді, рівень очікувань від збірної в другому матчі завищено. Усі чекають переконливої і результативної перемоги. Втім, як і тоді, є недобрі передчуття. Збірна і її лідери досі не переконали нас у тому, що гра команди не розвалиться після кількох втрачених моментів і пропущеного м’яча.    

Читайте також: Букмекери дали прогноз на матч Євро-2020 Україна - Північна Македонія

Терапія від Шевченка

Половина справи має вирішиться взагалі поза футбольним полем. Андрій Шевченко повинен знайти у собі дар психоаналітика і послабити напругу. Ви ж розумієте, що уся ця історія про нібито конфлікт між Ярмоленком і Марлосом в перерві матчу в Амстердамі виникла не просто так. Усі бояться повторення провалу, от і втілюють свої страхи у різноманітні чутки.

У цій ситуації кращі ліки – відкритість і спілкування. Що і демонструє нам тренерський штаб та команда, які щодня наживо говорять зі ЗМІ. Понизити градус повинні і самі футболісти в середині колективу. Тут своє слово повинні сказати ветерани та неформальні лідери збірної (Пятов, Степаненко, Ярмоленко, Зінченко, Яремчук). Саме зараз остання можливість владнати усі непорозуміння, дати поради і підтримати молодих.  

Читайте також: Розклад усіх поєдинків чемпіонату Європи з футболу

Раціоналізм і реалізація

Годі мріяти про красу гри від нашої збірної. Все, що потрібно від матчу з македонцями – це результат. 1:0 нас влаштує. «Ми повинні зіграти дуже впевнено та акуратно в обороні і креативно – в атаці. Ми повинні дотримуватися певного балансу, для того щоб не дати їм можливість атакувати. Ми повинні змінювати напрямок наших атак і контролювати м'яч. Велику роль в матчі гратиме реалізація моментів», - краще за Шевченка і не опишеш наш план на гру.

На минулому Євро в матчі проти Північної Ірландії все склалось проти нас – дощ, втрачені шанси, суддівські рішення, гол «з роздягальні», тренерські помилки. Цього разу збірна одразу має взяти гру під контроль, а швидкий гол їй суттєво допоможе.

Читайте також: Став відомий призовий фонд Євро-2020

Хто і що здатні посилити цю збірну?

«У нас є чудові вінгери, хороший півзахист, тому ми повинні контролювати м'яч і створювати моменти», - сказав Шевченко перед грою. В його словах слід шукати підказку і щодо стартового складу на гру. Лінія захисту (Караваєв, Матвієнко, Забарний, Миколенко) та позиція форварда (Яремчук) залишаться без змін, а от в середині поля можливі варіанти.

Зважаючи на травму Зубкова і непереконливу гру Марлоса, оптимальним рішенням може стати наступна п’ятірка півзахисників: Степаненко опорний – Ярмоленко справа, Зінченко зліва, Сидорчук і Малиновський в центрі. Вихід Степаненка – це більше досвіду і порядку в центрі. Перехід на фланг має посилити гру Зінченка, який два сезони відіграв у «Ман Сіті» саме зліва. А зміщення Сидорчука вперед повинно дати Малиновському більше свободи в атаці.

Водночас є кілька альтернативних рішень. Серед них – Шапаренко в центрі, Циганков справа, Марлос в ролі диспетчера, навіть Бесєдін на позиції відтягнутого другого нападника. Усе залежатиме від того, на що Шевченко зробить ставку – позиційна атака зі спробами пробитися до воріт по центру чи швидкий фланговий футбол з кросами та прострілами.

Святослав Василик, Київ

Фото: УАФ, Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-