Вистояти в Парижі і не програти

Вистояти в Парижі і не програти

Фото
Укрінформ
Україна здобула нічийний результат у матчі проти чемпіонів світу

Збірна України зіграла внічию проти Франції 1:1 у першому матчі відбору до чемпіонату світу-2022 у Парижі на «Стад де Френс». Для «синьо-жовтих» цей матч з чинними чемпіонами світу був першим після розгромної поразки 1:7 у товариському матчі 10-го жовтня минулого року. За рахунок чого ми вистояли проти чемпіонів світу, хто був найкращим на полі і які наші шанси  завершити відбір на першому місці читайте в матеріалі Укрінформ.

Читайте також: Франція - Україна. Текстова трансляція

Матч відбору – не «товарняк»

Збірна України мала всього два дні на підготовку до матчу і не могла зволікати. Через брак часу тренерський штаб одразу окреслив склад до Франції. Про травми Циганкова, Бесєдіна і Степаненка українські вболівальники знали напередодні і не сподівалися побачити футболістів на полі. Андрія Ярмоленка чекали, але, на жаль, він не встиг повністю відновитися після травми отриманої за «Вест Гем». Кадрові втрати піврічної давнини навіть порівнювати не варто.

Після того, як Андрій Шевченко визначився зі списком гравців на збори, варто було підготувати план на гру проти топ-збірної світу. Слова коуча перед першим тренуванням у Києві дали перший промінь надії. Андрій Миколайович попросив бути сконцентрованими, адже тренерський штаб підготував багато інформації перед грою.

Читайте також: Збірна України зіграла внічию з Францією у кваліфікації чемпіонату світу з футболу

Італійське минуле або тактичний талант Шевченка

Після розгрому від Іспанії у Лізі націй (4:0) Андрій Шевченко задекларував, що ми не готові грати проти команд екстракласу в атакувальний футбол на зустрічних курсах. Перед грою було зрозуміло, що Україна зробить акцент на надійній грі в обороні. Головні питання до тренера полягали у виборі складу на гру і, як виявилося, тактичній побудові команди.

Місце у воротах зайняв воротар «Динамо» Георгій Бущан. Він пам’ятав свій дебют за збірну (1:7 проти французів) і вочевидь хотів довести свою спроможність. Захисна лінія була представлена трійкою центрбеків Матвієнко – Кривцов - Забарний. Функції флангових захисників взяли на себе динамівці Олександр Караваєв і Віталій Миколенко. В центрі поля грали всі інші, окрім єдиного форварда Романа Яремчука. Боротьбу Нголо Канте і компанії мали нав’язати Сидорчук (пряма заміна Степаненку), Микола Шапаренко й Олександр Зінченко. Руслана Малиновського теж можна зарахувати до гравців центру поля, хоча у тактичній формації він все ж грав поряд із Яремчуком. На папері 3-5-2 від українців.

«У виборі голкіпера я віддав перевагу Георгію Бущану, адже він був ментально готовий до сьогоднішньої гри. Він пам’ятав товариську гру і хотів довести свій рівень у цьому матчі. Хочу привітати Олександра Зінченка з першим матчем у якості капітана команди. Він, як і всі хлопці, добре впоралися із поставленими задачами», - пояснив вибір голкіпера та капітана головний тренер збірної України.

Читайте також: Шевченко: грати у відкритий футбол проти таких суперників - це самогубство

Надійно в обороні, а попереду шанс буде

Перший тайм прогнозовано розпочався із тиску французів на наші ворота. Вони дещо захопилися і Зінченко перевірив міцність стільців на трибунах ударом з підступів до штрафної. Під час захисту наші 3-5-2 перетворювалася в 5-4-1. Флангові захисники притискалися до власних воріт під час захисту. Впоратися із зірковими вінгерами французів оборонцям допомагали гравці центра поля: Шапаренко «ловив» Мбаппе, а Сидорчук і Зінченко – Комана.

Французи майже нічого не створили до забитого голу – лише удар Жиру влучив у спину Матвієнка. Чемпіони світу забили після філігранного удару Антуана Грізманна в дальній кут з підступів до штрафного майданчика. Хоч Павар перебував в активному офсайді під час атаки, але гол все ж зарахували. Поки ми кидалися попкорном в екран і нарікали на відсутність ВАРу, Бущан на виході зніс Комана (потенційно пенальті і жовта картка, як мінімум) і змусив не скаржитися.

«Ми гарно вивчили суперника. Минула товариська гра дала нам багато потрібної інформації. Ми зрозуміли, що відкриватися і грати у відкритий футбол з такими командами – це самогубство. Ми постаралися зіграти компактно, створювали тиск безпосередньо на м’ячі. Небезпечних гравців Франції намагалися закривати по двоє. Хлопці виконали план на гру, це їхня заслуга», - сказав Андрій Шевченко.

Читайте також: Тренер Франції не чекав від України такої гри в захисті

Курйозний гол і заслужений результат

В другому таймі українці стабілізували власну гру в нападі. Ми заволоділи м’ячем і почали будувати власні атаки (найкращі шанси прийшли все ж з контратак). Пані фортуна відзначила наші зусилля і остаточно виправилася за власну помилку (офсайд Павара) на 57-й хвилині. Караваєв скинув на Сидорчука, який в карному майданчику відчайдушно пробив прямо в Кімпембе. М’яч відскочив від захисника і закотився в дальній кут – 1:1. Після цього французи намагалися якось виправити ситуацію, але наш захист не дав суперникам фактично нічого створити. Всі потуги французів в атаці розбивалися об гру захисту і дій Миколи Шапаренка. Український півзахисник видав проти французів матч всього життя. Можливо, на нього так вплинула сімка на спині (ігровий номер нинішнього наставника збірної).

Статистика матчу красномовно віддзеркалює перебіг подій на полі – 18:3 за ударами (4:0 у площину воріт) на користь французів. Наші опоненти подали 12 кутових, віддали в півтори рази більше пасів, більше володіли м’ячем (62:38), але в результаті отримали стільки ж залікових пунктів після матчу. Надійна оборона, грамотна побудова гри й дрібка везіння стали запорукою вдалого результату в Парижі.

«Звичайно, я не задоволений результатом поєдинку. У першій половині гри ми мали перевагу і багато і гостро атакували. Але суперник дуже добре захищався. Ми переглянули близько 20-ти матчів збірної України, але вперше побачили її в такій манері гри. Я не критикую тактику Шевченко. Він зробив свій вибір і отримав позитивний для його команди результат», - сказав після матчу головний тренер французів Дідьє Дешам.

Читайте також: Президент УАФ: Шевченко знайшов ефективну формулу гри проти Франції

Початкову місію виконали, але розслаблятися не варто

Україна стартувала у відборі до чемпіонату світу-2022 з позитивного для себе результату. Ми привезли залікові пункти з лігва головного конкурента у боротьбі за перше місце в групі. Матч з чемпіонами світу став лакмусовим папірцем для збірної України. Він показав, що ми можемо підлаштовуватися під опонента й застосовувати пружну тактичну побудову. Перш за все варто відзначити командну роботу – хлопці діяли, як один механізм.

Не варто одягати корону після вчорашнього матчу. Попереду матчі із міцними колективами вдома (Фінляндія й Казахстан) і, якщо поразка з французами сприйнялася б спокійно, то втрату очок з, при всій повазі, слабшими опонентами, не пробачать. Готуймося до матчів на НСК «Олімпійський» - 28-го березня з Фінляндією, 31-го – з Казахстаном.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: УАФ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-