Платіні програв у ЄСПЛ справу про своє відсторонення з посади

Платіні програв у ЄСПЛ справу про своє відсторонення з посади

Укрінформ
Європейський суд з прав людини вирішив, що відсторонення через корупційний скандал видатного футболіста і колишнього президента УЄФА та віцепрезидента ФІФА Мішеля Платіні від діяльності футбольного функціонера було обґрунтованим.

Відповідне рішення у справі «Платіні проти Швейцарії» ЄСПЛ оприлюднив у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«У своєму рішенні у справі «Платіні проти Швейцарії» Європейський суд з прав людини одноголосно визнав цей позов неприйнятним. Рішення є остаточним», - заявили у ЄСПЛ.

У Суді нагадали, що відносно Платіні, колишнього професійного футболіста, президента УЄФА та віцепрезидента ФІФА, була порушена дисциплінарна процедура щодо отримання додаткової зарплатні у 2 млн швейцарських франків у 2011 році у результаті усних домовленостей між ним та колишнім президентом ФІФА.

Читайте також: ФІФА подала позови проти Блаттера і Платіні

Відносно Платіні була введена заборона займатися будь-якою діяльністю у сфері футболу упродовж 4 років. Також на нього було накладено штраф у 600 тис. швейцарських франків.

«Суд визначив, зокрема, що, беручи до уваги серйозність такої неналежної поведінки, високу посаду, яку Платіні обіймав у керівному футбольному органі, а також необхідність відновлення репутації спортивної сфери та ФІФА, санкції не були надмірними та свавільними», - йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Як повідомляв Укрінформ, у 2014 році Платіні став фігурантом корупційного скандалу у зв'язку з обранням господарів кубків світу з футболу 2018 року в Росії та 2022 року в Катарі.

Комітет з питань етики ФІФА у 2015 році відсторонив Платіні від посади президента УЄФА спочатку на 90 днів, потім його дискваліфікували на 8 років, а ще пізніше цей строк було скорочено до чотирьох.

Читайте також: ФІФА має намір стягнути з Платіні майже €2 мільйони

У свою чергу, у ФІФА вважають, що колишній віцепрезидент цієї організації Мішель Платіні протиправно отримав 1,84 млн євро фінансових надходжень, а відтак повинен їх повернути.

Йдеться про кошти, які були виплачені ФІФА на користь Платіні за рішенням колишнього президента цієї організації Сеппа Блаттера в 2011 році за консультаційні послуги у 2002-му. При цьому жодних контрактних зобов'язань на це підписано не було.

2015 року компетентні органи Швейцарії розпочали розслідування за цим фактом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-