Трансферне літо-2018: Фред, Лунін і Мораес

Трансферне літо-2018: Фред, Лунін і Мораес

Аналітика
Укрінформ
«Шахтар» оновив власний рекорд з продажу.

В ніч з 3-го на 4-е вересня в Україні офіційно закрилось футбольне трансферне вікно. Тепер до зими клуби можуть підписувати лише вільних агентів. Стосовно ж купівлі і продажів, то літо-2018 виявилось для клубів УПЛ насиченим та продуктивним. На новачків витратили 38,43 млн євро, а продали на 71,99 млн. Тобто ліга виявилась в плюсі – 33,56 млн. Показник ніби і блискучий, якщо не зважати, що левова частина від суми продажів, це трансфер Фреда в «Манчестер Юнайтед» за 59 млн євро.   

Читайте також: "Шахтар" посів 4 місце в світі за трансферним балансом

Кращий продаж

Безумовно, це продаж півзахисника «Шахтаря» Фреда в «МЮ» за 59 млн євро. Клуб встановив свій новий трансферний рекорд (попередній рекорд – 50 млн євро від китайського «Цзянсу» за Алекса Тейшейру), закупився на 16 млн і заробив чистими за літо 42,9 млн. «Шахтар» підтвердив статус головного українського постачальника зірок в європейські топ-клуби. На черзі Тайсон і Марлос.

Андрій Лунін в
Андрій Лунін в "Реалі"

Не менш резонансним в Україні став трансфер воротаря Андрія Луніна. «Зоря» продала його мадридському «Реалу» за 8,5 млн євро. Це дійсно історична подія, яка засвідчила, що з УПЛ у європейський гранд можна потрапити не тільки з «Шахтаря» чи «Динамо». «Зоря» вже кілька років поспіль веде відмінну трансферну політику, а продаж Луніна засвідчив, що клуб навчився говорити на рівних з акулами футбольного бізнесу.   

Читайте також: Андрій Лунін перейшов в «Леганес»

Кращий новачок

І тут відзначаємо «Шахтар». «Гірники» не просто підписали нападника «Динамо» Жуніора Мораеса. Вони реально підсилились. Бразилець вже забив у чемпіонаті 7 м’ячів – це більше ніж усі гравці «Динамо» разом узяті. Крім цього, «Шахтар» майстерно уштрикнув киян у саме серце, безкоштовно забравши кращого нападника. Не даремно гравців та фанатів «Динамо» до сих пір «ковбасить», коли згадують про Мораеса.

Жуніор Мораес вже забиває за
Жуніор Мораес вже забиває за "Шахтар"

Щодо інших новачків, то у «Шахтаря» вже продемонстрував свій клас атакуючий півзахисник Фернандо, якого купили у «Палмейраса» за 5,5 млн євро. На підході опорник Майкон (6,6 млн євро заплатили «Корінтіансу»). Чекаємо на швидку віддачу і від нових динамівців. Саме час проявити себе і Сідклею, і Че Че, і Буено. З перших матчів повинен посилити атаку «Динамо» данець Міккель Дуелунд, за якого заплатили «Мідтьюлланду» 4 млн євро.   

Читайте також: "Динамо" не встигло підписати форварда до закриття трансферного вікна

Втрачені мільйони

Лідери УПЛ не дорахувались чималих сум, коли відпустили вільними агентами кількох провідних гравців. Зокрема, «Шахтар» нічого не заробив на переїзді Бернарда в «Евертон» і Феррейри – в «Бенфіку». Втрати мінімум 25 млн євро. На «Шахтар» це несхоже, і тут, крім клубного менеджменту, «винні» ще й агенти футболістів.

Факундо Феррейра - гравець
Факундо Феррейра - гравець "Бенфіки"

На жаль, до проколів «Динамо» з продажів вже усі звикли. Взимку безкоштовно пішов Віда, влітку клуб нічого не отримав за Мбокані («Антверпен»), Гонсалеса (оренда в «Сантосі») та Хачеріді (ПАОК). Про втечу Мораеса ми вже згадували. Кияни просто не могли запропонувати бразильцю таку зарплату, як в «Шахтарі».   

Читайте також: Хачеріді у Москві показав російським фанам щитки кольорів українського прапора

Бразильський десант

Тренд цього літа – небувала міграція до УПЛ бразильських футболістів. Майже 20 новачків з країни Пеле – це рекорд. Причому бразильці приїхали не лише за звичним маршрутом у «Шахтар», «Динамо» і «Зорю». Чимало їх опинилось і в інших клубах – ФК «Львів», «Ворскла», «Карпати». Серед тих, хто вже проявив себе – нападник Рафаел Ратао в «Зорі», форвард Бруно і крайній захисник Лукас Тейлор в ФК «Львів».

Хорхе Карраскаль - головна трансферна надія
Хорхе Карраскаль - головна трансферна надія "Карпат"

З інших подій трансферного літа відзначимо дві важливі події. Перший справжній продаж «Олександрії», яка продала захисника Андрія Бацулу в бельгійський «Кортрейк» за 250 тисяч євро. А також великий трансфер для «Карпат», які виклали 2 млн євро за контракт атакуючого півзахисника Хорхе Карраскаля.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-