Чому «Динамо» програло чемпіонат?

Чому «Динамо» програло чемпіонат?

Аналітика
Укрінформ
Кияни розгубили багато очок в матчах з аутсайдерами і середняками.

Сезон -2017/2018 для київського «Динамо» став одним із найскладніших за останні роки. Здається, що нічого страшного, наче б то, і не сталося – відставання лише у 5 очок від «Шахтаря».  Проте за цим стоїть не один фейл і команди, і керівництва киян.

Читайте також: Шапаренко: Хочемо виграти у "Шахтаря" і сподіваємося на підтримку трибун

Розгубили очки в матчах з аутсайдерами

Початок сезону подарував киянам позитивний настрій в чемпіонаті (якщо закрити очі на нічию в матчі з полтавською «Ворсклою»). Проте невдовзі кияни почали нехтувати власними ж очками. Ситуація з неявкою на матч з «Маріуполем» та технічна поразка, далі – 4 нічиї поспіль та поразка від «Чорноморця», і це все за перші 16 турів. Такі «програшні» для команди серії погано вплинули на кінцевий результат. Саме через це динамівці розгубили очки, котрі були на вагу золота. Нічиї з «Карпатами» та «Вересом» на той момент могли здаватися киянам як ситуації, котрі можна ще виправити.

Після зимової перерви, здавалося б, ситуація поліпшилася – стабільна гра з хорошими результатами, за винятком єдиної поразки від згадуваного «Вереса». Завдяки таким результатам динамівцям вдалося під кінець сезону максимально наблизитися до першого місця таблиці – всього 3 очка відставання від «Шахтаря». Проте на порозі фінального дербі, в період останніх трьох турів, київське «Динамо» не змогло перемогти «Маріуполь». У підсумку саме ця нічия і стала фатальною, відставання виросло до 5 очок, що і зробило донеччан чемпіонами.

Цікаво, що в «Шахтаря» немає в активі перемог над «Динамо» в чемпіонаті сезону 2017/2018. І зважаючи на те, що останнє дербі «гірники» зіграють другим складом, цих перемог може і не бути взагалі. Ситуація парадоксальна, але хто ж винен киянам, які у відповідальні моменти програвали «Чорноморцю» та «Вересу».

Читайте також: Чому «Шахтар» знову чемпіон?

Хто повинен забивати?

Динамівські легіонери-форварди цьогоріч не здивували особливими здобутками та результативністю. У загальному рейтингу бомбардирів українського чемпіонату сезону-2017/2018 в першу п’ятірку увійшов Дьємерсі Мбокані, котрий відзначився 9 голами в 21 матчі. Аби уявити таку статистику на загальному тлі, то в динамівця середня кількість голів за матч дорівнює 0,43, а в найкращого бомбардира сезону Факундо Феррейри – 0,72. Різниця суттєва.

Звісно, що після вдалих минулих сезонів та оренди в клуби англійської прем’єр-ліги всі очікували, що Мбокані покаже більш досконалу та результативну гру. Проте, це не найбільше розчарування. Вчорашній лідер нападу киян Жуніор Мораес має в активі 5 голів за 18 матчів, а атакуючий півзахисник Дерліс Гонсалес – всього 2.

Така статистика не виправдовує трансферну політику «Динамо», хоча і тут не без нюансів. Щодо продовження кар’єри Мбокані та Мораеса в «Динамо» відомо, що контракти продовжувати з ними не будуть. Існує думка, що гравці зажадали нереальних фінансових умов від клубу, а у випадку з Мораєсом – ще й чутки про перехід до принципового суперника – «Шахтаря».

Читайте також: Хацкевич: З контрактом Мбокані все вирішуватимемо в кінці сезону

Вся надія на молодь

Ні для кого не секрет, що Хацкевич продовжив курс Реброва на омолодження команди. Дійсно, вчорашні динамівські юніори цього сезону мали хороші умови для адаптації в матчах основного чемпіонату країни. Проте під  поняттям адаптація у даному випадку мається на увазі не лише здобуття досвіду, але й регулярні помилки і нестабільність.

На початку сезону травмувався лідер команди Сергій Сидорчук, який вибув на більшу частину сезону. Капітанську пов’язку передали Віктору Циганкову. Той став справжнім відкриттям чемпіонату, однак він ще не готовий самотужки вирішувати долю матчів. Слідом за ним регулярну ігрову практику отримали й інша молодь команди – Микола Шапаренко, Артем Бесєдін, Володимир Шепелєв. Вони також стали ключовими виконавцями команди, втім їм ще важко демонструвати стабільно високий рівень. У кожного вистачало провальних поєдинків.

Цей сезон в плані оновлення складу можна вважати переломним. У свій перший рік роботи головним тренером Хацкевич сфокусувався головним чином на «тест-драйві» молоді у дорослому чемпіонату.  Прогнозувати успіхи в наступному сезоні зарано, проте фундамент для повноцінної боротьби з «Шахтарем» вже є.

Головна відмінність «Шахтаря» від «Динамо» в тому, що «гірники» пройшли усю дистанцію більш стабільно, без зривів і сенсаційних поразок. Хоч кияни і перемагали «гірників», та цього виявилося замало. Наступний сезон вже зараз обіцяє чималу інтригу. Склад динамівців став загартованим, сильнішим, досвідченішим, натомість на «Шахтар» чекає продаж лідерів (Фред, Бернард, Феррейра) і перебудова .

Тетяна Савенець, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-