Чому «Шахтар» знову чемпіон?

Чому «Шахтар» знову чемпіон?

Аналітика
Укрінформ
Другий рік поспіль команда Паулу Фонсеки не має рівних в УПЛ.

Обігравши «Верес» 1:0, донецький «Шахтар» завоював 11-й чемпіонський титул в історії. Це друге поспіль «золото» команди під керівництвом португальського фахівця Паулу Фонсеки. Додамо, що минулого тижня «Шахтар» виграв ще й Кубок України, а раніше команда вийшла до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. То ж сезон для «гірників» вийшов тріумфальний. Укрінформ розбирає складові цього успіху.

Читайте також: "Шахтар" виграв чемпіонат України з футболу

Уникнули провалів та взяли своє

«Шахтар» пройшов усю дистанцію чемпіонату дуже впевнено. Майже без зривів і невдалих серії. 24 перемоги в 31 матчі – більше за «гірників» в цьому сезоні ніхто не брав по три очки за поєдинок. Звичайно, можна пригадати три невдалі матчі проти «Динамо» (нічия і дві поразки), чи весняний спад в поєдинках УПЛ. Втім на відміну від тих же киян, «Шахтар» не губив чемпіонського темпу. Інколи хоч і важко, але очки набирались регулярно. У підсумку, за тур до фінішу команда Паулу Фонсеки стала недосяжною для конкурентів.

Особлива заслуга в цій перемозі – вдумлива та професійна робота Фонсеки та його штабу. По-перше, Фонсека вміло розподілив сили команди на увесь сезон. «Шахтар» успішно впорався з циклом у два матчі на тиждень, де один з поєдинків був надзвичайно затратний матч в єврокубках. По-друге, португальський тренер продовжив свою перебудову того, що йому залишив у спадок Мірча Луческу. Він вдосконалив контроль м’яча і гру у захисті, урізноманітнив атакуючий потенціал. А головне – він знайшов мотивацію для лідерів (Фред, Марлос, Тайсон, Степаненко, Ракицький) і перезапустив кар’єри кількох важливих виконавців. Насамперед, Ісмаїлі, Бернарда і Феррейри. Саме вони стали відкриттям цього чемпіонату.

Читайте також: Степаненко: Гравці "Вереса" стали жертвою афери, яка з тріском провалилася

Зірки працювали на команду

Фонсека майже ідеально поєднав у своїй команді колективний чинник та елемент зіркового натхнення. Він чітко визначився з основним складом, лише час від часу експериментуючи з напарником Ракицького у центрі захисту. «Шахтар» мав кілька основних схем ведення атаки, де флангові захисники грали провідну роль. Бутко рівноцінно замінив Срну, а Ісмаїлі на лівому фланзі взагалі став одним з найкращих гравців сезону і отримав виклик у збірну Бразилії.

Саме Фонсека зумів вдихнути нове життя у суперталановитого Бернарда і той віддячив кількома розкішними матчами на груповому етапі Ліги чемпіонів. Побачили ми і нового Факундо Феррейру. Аргентинський нападник не просто забив більше 30 м’ячів за сезон (21 гол в УПЛ), він став ключовою фігурою при завершенні більшості атак.

Не забуваймо і те, що Фонсека довів до автоматизму взаємодію провідного тризуба в центрі поля Фред – Марлос – Тайсон. Бразильці (щоправда, Марлос вже гравець збірної України) розуміли один одного на рівні інстинктів і шкода, що це тріо не збережеться на наступний сезон. Принаймні, Фред точно перебереться до Англії. А втримати в «Шахтарі» Тайсона буде також непростою справою для керівництва клубу.

Читайте також: Фонсека: Хтось думає, що все дозволено, але «Шахтар» показав, що матчі виграються на полі

Проблеми «Динамо» і що далі?

Ми, звичайно, не збираємось принижувати успіх «Шахтаря», але «золотому» сезону команди посприяли і проблеми головного конкурента – «Динамо». Слід сказати, що левову частину чемпіонату Олександр Хацкевич займався омолодженням складу і це не могло не вплинути на якість гри і результати. На додачу згадаймо про мінус три очки за невиїзд до Маріуполя та неймовірний тиск на киян, від яких усі вимагали реваншу за програне чемпіонство.

Шкода, але наразі все виглядає так, що це останній сезон «Шахтаря» під керівництвом Фонсеки. Португалець відверто переріс рівень УПЛ і цілком логічно, якщо він перебереться влітку в європейський топ-чемпіонат. Сам він заявив, що за декілька днів повідомить про своє майбутнє і буде великою несподіванкою, якщо Фонсека залишиться в «Шахтарі». Якщо ж поїде, то йому є що передати своєму наступнику.

Святослав Василик, Київ  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-