Жінки грають у шахи краще за чоловіків: сенсація, нісенітниця чи психологічний експеримент?

Жінки грають у шахи краще за чоловіків: сенсація, нісенітниця чи психологічний експеримент?

Укрінформ
Нещодавно в Інтернеті з'явилася новина, яка доволі здивувала. Виявляється, що жінки грають у шахи краще за чоловіків. Коли б таке сказала пересічна людина, то на неї подивилися б із співчуттям і навіть не стали б відповідати. Але ж кожний має право на свою думку...

Така заява прозвучала не більше, не менше, як від британських вчених. Про це повідомив прес-центр Шеффілдського університету. Дуже авторитетна думка. Спочатку виникає здогадка, що це - містифікація. Адже давайте подивимося на рейтинг шахістів і шахісток на перше лютого 2018 року. Найкраща із жінок - китаянка Хоу Іфань - посідає в списку дев'яносто четверте місце. Розумієте, не перше, не десяте, а дев'яносто четверте. Її рейтинг складає 2654 пункти, і вона відстає від Магнуса Карлсена, який очолює цей лист, на 189 балів. Це прірва!

Принагідно додамо, що та ж Хоу нещодавно зіграла в чоловічому турнірі й набрала 2,5 очка з 13-ти (без жодної перемоги!) і посіла останнє місце. І це найкраща шахістка планети (без усіляких натяжок та перебільшень). Та в чому ж тоді логіка англійських учених? Прес-центр заявляє, що ним було проведено дослідження результатів понад 160 тисяч гравців. Вони взяли результати турнірів з 2008 по 2016 роки і заявили, що шахістки в кілька разів більше перемагали в турнірах, ніж чоловіки, хоча рейтинг шахістів був суттєво вищим. Ще й додали наукове "обгрунтування" - вчені-психологи вважали, що жінкам важко уникнути стереотипів, що чоловіки грають у шахи краще. Так вважали раніше. Але останні дослідження буцімто довели, що це не так.

 Скажу відверто - бути такого не може. Це - відвертий фейк. Чому він міг з'явитися?  На жаль, зараз у світі процвітають і поводять себе вельми активно всілякі ліві течії. Фемінізм є однією з них. Вони прагнуть усіляко довести, що жінки не гірше за чоловіків. У цьому насправді, сумніватися не доводиться навіть попри думку американського письменника О.Генрі, який писав, що жінки краще за чоловіків можуть грати жіночі ролі у водевілях. 

Але ж недаремно Бог створив чоловіків і жінок по-різному. Що б у цьому пересвідчитися, достатньо піти у два різних відділення лазні. Тому їхні функції доволі різні. Я скажу більше, де в чому чоловікам не дотягнутися до жінок, наприклад, навряд чи вони зможуть народити бодай одну дитину на всіх. Але є речі, в яких успіхи чоловіків поки що переважають. Наприклад, у грі в шахи. Я ще раз наголошую - поки що. Бо цілком допускаю, що може з'явитися жінка, яка насправді стане чемпіонОМ світу із шахів. Але допоки її не було. 

Найкраща серед жінок Юдіт Полгар понад десятиріччя перебувала в еліті світових шахів, постійно потрапляла до чільної десятки, на її рахунку скальпи найсильніших шахістів світу. Але першою вона так і не стала. Натомість, створила родину, завела дітей і припинила активну гру в шахи. Булий й інші, хто пробував змагатися з чоловіками.  Це Вера Менчик, Нона Гаприндашвілі та Майя Чибурданідзе. На жаль, вони до чоловічої еліти навіть не наближалися… Нині пробує це зробити Хоу Іфань, але чим інколи закінчуються ці спроби, ви вже знаєте.

Читайте також: Шаховий супертурнір-2018 у Вейк-ан-Зеє приніс нелегку перемогу чемпіону світу Карлсену

Словом, як казав класик театрального мистецтва: "Не вірю!" Не вірю навіть поважним англійським вченим. Але в мене є страшна здогадка. Можливо, вони пожартували або провели психологічний експеримент. Сутність його полягає в тому, що вони кажуть свідому, зрозумілу усім, нісенітницю. А її підхоплює цілий світ. 

Але, як казав мій старий приятель режисер Марк Нестантінер: "Не треба мені доводити, що м'який, кращий за твердого"!

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-