Шаховий супертурнір-2018 у Вейк-ан-Зеє приніс нелегку перемогу чемпіону світу Карлсену

Шаховий супертурнір-2018 у Вейк-ан-Зеє приніс нелегку перемогу чемпіону світу Карлсену

Укрінформ
Чемпіон світу з шахів норвежець Магнус Карлсен, за своєю звичкою, почав турнір у Вейк-ан-Зеє вельми неспішно. У другій половині змаганнь, однак, він різко додав. Причому річ навіть не в тім, що почав вигравати партію за партією. Те, як він це робив, нагадувало Карлсена в його найкращі роки. 

Саме таким був двобій Магнуса з американцем Веслі Со, якого ще рік тому розглядали як одного з реальних претендентів на корону. У десятому раунді норвежець білими без претензій розіграв дебют і вже на початку гри позбувся права на рокіровку. Але потім став творити справжні дива. Він пожертвував пішака, з тим, щоб консолідувати свої фігури, потім перейшов до закінчення із різнокольорними слонами без пішака. Ініціатива вже була на боці білих, іІ поступово норвежець переграв суперника. Жертвою фігури за двох пішаків він створив собі трьох зв'язаних прохідних пішаків на королівському фланзі і чітко реалізував свою перевагу.

У чомусь схожою на цю зустріч була партія 12-го туру Карлсен - Максим Матлаков (Росія). І знову Магнус здобув у ендшпілі з різнокольорними слонами лише зайвого здвоєного пішака. Нічия? Ні, знову філігранна техніка від чемпіона і знову - перемога. Але головною норвежець назвав зустріч з англійцем Гевіном Джонсом. Англієць відмінно розіграв чорними варіант дракона у сіцілійському захисті, знавцем якого він вважається цілком справедливо. Кріс того,   Магнус несподівано прогавив слона. Але це, мабуть, сильно подіяло на вразливого Джонса. Він заграв надто боязко і втратив шанси спочатку на перемогу, а потім - і на нічию.

Друге місце дісталося господарю змагань - Анішу Гірі (Голландія). Аніш чудово стартував, довгий час лідирував, не програв жодної партії і набрав, як і Карлсен, 9 очок з 13-ти. Але на тай-брейку поступився у двох бліц-партіях - 0,5:1,5.

Третє та четверте місця розділили Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан) та росіянин Володимир Крамник - по 8,5 очка. Шахріяр певний час був одноосібним лідером, але на фініші набрав лише п'ятдесят відсотків очок. А Крамнику фантастично пощастило в останній партії. Його суперник Адхібан з Індії не сіло не впало віддав на рівному місці якість, і позицію з шансами на перемогу перетворив на програшну. Ще на пів-очка позаду опинилися нев'янучий індійський ветеран Віші Ананд та Со. Віші здобув чотири перемоги і демонстрував надійну та активну гру.

Сьоме місце посів одіозний росіянин Сергій Карякін - 7,5 очка. Він здобув лише дві перемоги, але жодного разу не поступився. Не дуже вдало зіграв і його компатріот Петро Свідлер - 6 пунктів. Юний китаєць Вей І, якому було роздано багато авансів, поки їх не виправдовує - 5,5 бала. Десяте-дванадцяте місця розділили Джонс, Матлаков та Фабіано Каруана (США) - 5 очок. Якщо для перших двох це був результат, який відображає їхню шахову силу, то для Каруани таке "досягнення" є просто катастрофічним. Нагадаю, місяць тому Фабіано став переможцем турніру у Лондоні, який за складом був на порядок сильніший, ніж у Вейку.

Передостаннє місце дісталося Адхібану, який, вочевидь, потрапив "не в свою компанію" - 3 пункти. А єдина жінка Хоу Іфань з Китаю буквально провалила цей турнір -  2 очки з 13-ти, мабуть, найгірший її результат у житті.

Читайте також: Шахи: повернення сестер Музичук відбудеться на Гібралтарі

А от у челенджер-турнірі на перемогу (яка давала право наступного року зіграти в основному змаганні) до останнього туру претендував українець Антон Коробов. Був момент, коли він випереджав свого переслідувача на ціле очко. Але прикра поразка білими у восьмому турі, коли Антон мав істотну перевагу білими проти Аміна з Єгипту, вибила його з колії. Після цього  харків'янин вже не виграв жодної партії, але все ж таки посів друге місце - 8 очок. Першим став Сантош Відіт з Індії - 9 пунктів. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-