Ліга квола, чемпіонські перегони справжні

Ліга квола, чемпіонські перегони справжні

Укрінформ
Наш чемпіонат є за що критикувати, втім інтрига в боротьбі за титул перекриває увесь негатив. 

Давайте говорити чесно, нинішній сезон УПЛ не розчаровує. Так, у нашого  чемпіонату безліч проблем – мало зірок, сірий футбол, порожні трибуни, дріб’язкові сварки між командами і аморфне керівництво. Але у нас є головне – ІНТРИГА В БОРОТЬБІ ЗА ТИТУЛ! Мало того, у нас ціла футбольна війна між «Шахтарем» і «Динамо». І це той випадок, коли слова «війна» не потрібно лякатися. Протистояння наших грандів вже давно вийшло за рамки футбольного поля, але воно не лише підігріває інтерес до УПЛ, воно рухає наш футбол вперед. Ця «війна» тримає наші топ-клуби у тонусі, вона не дає розслабитись командам, а ЗМІ розкручують вже ігрові та навколофутбольні події на повну.   

Читайте також: Форвард "Динамо" Мбокані: Тактика Хацкевича дозволяє досягати результату

На зимові канікули претенденти на «золото» пішли майже пліч-о-пліч. Після 19-и турів «Шахтар» випереджає «Динамо» лише на три очки. А якби кияни у серпні поїхали таки у Маріуполь і там перемогли – то відриву б не було взагалі. Нагадаємо, що між собою «Шахтар» і «Динамо» зіграли два цілком рівних поєдинки. В Харкові перемогли кияни 1:0, у столиці все завершилось без голів – 0:0. Ну, як така напруга у боротьбі за титул не може не подобатись?

У суто ігровому плані «Шахтар» мав куди привабливіший та солідніший вигляд. Паулу Фонсека повністю зберіг чемпіонський склад, а лідери команди (Тайсон, Марлос, Фред, Бернард, Феррейра) лише додали. Про рівень гри «Шахтаря» засвідчили його перемоги в групі Ліги чемпіонів та вихід у плей-офф ЛЧ. Вибачте, але такого сильного «Шахтаря» ми не бачили з 2011 року, коли команда доходила до чвертьфіналу ЛЧ. На тлі феєричних перемог у ЛЧ «гірники» інколи відверто дрімали в УПЛ, через що несподівано втрачали очки у матчах з  «Чорноморцем», «Сталлю» і «Олександрією».

«Динамо» трясло в чемпіонаті суттєвіше, але і стартові умови киян були куди гірші. Клуб змінив головного тренера, і Олександр Хацкевич всю осінь займався швидше гасінням «пожеж», ніж побудовою нової команди. Продаж Ярмоленка пришвидшив пошуки нових людей – так з’явилися Шапаренко і Русин, а Циганков, Шепелєв і Буяльський стали твердими гравцями «основи». Віддамо належне Хацкевичу, за умов кадрового дефіциту і звичного тиску на команду, він досяг потрібного результату в чемпіонаті та вивів «Динамо» у плей-офф ЛЄ.

Звісно, у боротьбі за чемпіонство обидва гранди задіяли і усілякі нефутбольні методи. Скажімо, обмін гострими репліками і навіть компроматами. Історія з невиїздом на матч в Маріуполь до сих пір залишається темною плямою цього сезону. Чого хотіли досягти динамівці – не зрозуміло. Натомість, зараз мають «технар» і міжнародний суд проти УПЛ та «прошахтарської» ФФУ. Якщо, це елемент «війни» з «Шахтарем» - то поки що він не на користь киян.

Читайте також: Палкін: Суддівство Бойка було приниженням "Шахтаря"

Чемпіонська суперечка «Шахтаря» і «Динамо» була б куди змістовнішою, якби в УПЛ знайшлась реальна третя сила. Втім, поки «Дніпро» і «Металіст» перезапускають свою історію у другій лізі, на їх місце ніхто не прийшов. «Зорі» бракує людей і стабільності, а можливості «Ворскли», «Олімпіка» і «Олександрії» вкрай обмежені. Шкода також, що провалився іспаномовний проект «Карпат».

За великим рахунком, нинішній сезон в УПЛ – це класичний приклад напівпорожньої чи напівповної склянки. Оптиміст бачить інтригу, голи, нові імена, песиміст – відсутність глядачів, нудний футбол і суддівські помилки. Щодо останнього, то їх може значно поменшати після введення під час матчів УПЛ систему відеоповторів. Тестовий режим можуть запровадити вже у лютому. Як на мене, новина чудова. Але знову ж, під яким кутом на неї дивитися. Хтось скаже, нарешті нарікань на арбітраж поменшає, а хтось – це нічого не змінить, бо все, мовляв, вирішується у кабінетах.  

Святослав Василик, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-