Росія хотіла зіпсувати допінг-пробу української біатлоністки

Росія хотіла зіпсувати допінг-пробу української біатлоністки

Укрінформ
Спортсменом з України, допінг-пробу якого просили зіпсувати екс-главу Московської антидопінгової лабораторії (МАЛ) Григорія Родченкова, була біатлоністка Віта Семеренко.

Про це колишній глава Московської антидопінгової лабораторії і інформатор Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) розповів в інтерв'ю електронною поштою виданню The New York Times.

За словами Родченкова, з проханням про підміну допінг-проби українки на змаганнях в Москві незадовго до Олімпіади в Сочі до нього звернувся колишній заступник міністра спорту Росії Юрій Нагорних.

Інформатор WADA зазначив, що відмовився це зробити: "Я не міг так вчинити з невинною спортсменкою. За час роботи я міняв чимало позитивних допінг-проб на чисті, але не навпаки".

Читайте також: WADA призупинило діяльність Бухарестської антидопінгової лабораторії

Родченков зазначив, що Семеренко і інші українські біатлоністки представляли найбільш серйозну загрозу для російської естафетної команди під час Олімпійських ігор в Сочі.

За його словами, на одному з турнірів у Москві, що передували Олімпійських ігор у Сочі 2014 року, заступник міністра спорту попросив "зробити брудним зразок" Семеренко, щоб дискваліфікувати її.

Родченков підтвердив, що він відмовився виконувати прохання Нагорних, пояснивши, що при аналізі такий допінг-проби стане помітно, що речовина підсипана, а не пройшла через організм спортсмена.

Читайте також: Макларен: Санкції МОК мають поширюватись на всіх спортсменів Росії

У підсумку Віта Семеренко виступала в Сочі. У складі української збірної вона виграла золоту медаль в естафеті. А в одиночному розряді завоювала бронзову медаль у спринті.

Нагадаємо: Родченков, який зараз живе в США, в травні 2016 року зізнався в підміні результатів аналізів, які були взяті у російських спортсменів під час зимових Олімпійських ігор у Сочі 2014 року.

Басманний суд Москви 21 вересня 2017 року заочно заарештував його у справі про зловживання посадовими повноваженнями, а вже 8 листопада Слідчий комітет Росії порушив нову кримінальну справу проти Родченкова і колишнього начальника відділу допінг-контролю Тимофія Соболевського за підозрою в перешкоджанні попереднього розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-