Італія не їде на чемпіонат світу. Хто винен?

Італія не їде на чемпіонат світу. Хто винен?

Укрінформ
Італійські ЗМІ вважають, що відповідальність за провал повинні розділити між собою федерація, тренерський штаб і гравці. 

Сказати, що італійський футбол шокований, це нічого не сказати. Вперше з 1958 року збірна Італії не потрапила на чемпіонат світу. Нагадаємо, що 11 років тому «Скуадра адзурра» стала у Берліні чемпіоном світу, а 5 років тому грала в Києві у фіналі Євро-2012.

Читайте також: Італія вперше за 60 років не вийшла на чемпіонат світу з футболу

Місцеві ЗМІ назвали цю подію одним словом: «Апокаліпсис». А впливова  Corriere della Sera написала: «Ця подія залишиться в історії країни жахливою чорною плямою». Трагізм дещо перебільшений, але що ви хотіли від емоційний італійців. Одразу ж почався пошук причин та винних у такому ганебному результаті.

Претензії до Вентури

На тлі драматичних заяв про безпрецедентне розчарування, катастрофу та сльози Джанлуїджи Буффона, аналітики нагадали усім, що нині у збірної Італії ледь не найслабше покоління в історії, а сама «Скуадра адзурра» грала у старомодний неефективний футбол. Не вгадала федерація і з призначенням головного тренера. 69-річний Джанп’єро Вентура, який до цього працював з посередніми клубами, помилився і з тактикою, і з кадрами. Вентура вперто використовував лише двох центральних півзахисників і через це в матчах з сильними суперниками середня лінія не встигала ні в захист, ні в напад.

Читайте також: Вентура: Вибачте, що не дали результат, але у відставку я не подавав

Протягом усієї відбіркової кампанії на ЧС-2018 експерти, журналісти та вболівальники дорікали Вентурі невірними кадровими рішеннями. Насамперед, писали, що головний тренер неправильно використовує найкращих нападників збірної – Чіро Іммобіле та Лоренцо Інсіньє. Також Вентура вперто відмовлявся використовувати цілу низку талановитих і популярних гравців атаки – Граціано Пелле, Сімоне Дзадзу, Себастьяна Джовінко і Маріо Балотеллі. Так, у кожного з них є свої недоліки, але ж Вентура не дав їм навіть шансу.

Втрачене покоління

Як виправдання провалу, нині звучить теза про те, що нинішнє молоде покоління італійського футболу – слабке, сіре і безвідповідальне. «Сенатори» збірної (так в Італії називають авторитетних ветеранів) Буффон, Даніеле Де Россі і Джорджо Кьєлліні не мали належної підтримки у скрутний момент. Ніхто з молодих не взяв на себе сміливість приймати нестандартні рішення у вирішальні хвилини стикових матчів проти Швеції, ніхто не проявив якостей лідера. «Італія не зуміла забити бодай одного нещасного голу слабкій Швеції, примітивній в технічному плані, але гордій та непоступливій», - написала La Repubblica.

Читайте також: Буффон завершив кар'єру в збірній Італії з футболу

«Ми зобов’язані прийняти жорсткі рішення. Але все це потрібно зробити на холодну голову, коли висохнуть сльози», - робить висновки Corriere della Sport. Інше видання La Stampa навіть пропонує читачам назвати винних. На їх думку відповідальність за провал повинні порівну між собою поділити федерація, Вентура і гравці команди. Причому, претензій до президента федерації Карло Тавеккіо все ж найменше. Коли він укладав угоду з Вентурою, ніхто ніби і не заперечував. А коли почались негаразди, Тавеккіо обрав єдину вірну тактику – не загострювати ситуацію.

Що робити?

Сьогодні найбільш адекватні голоси благають не знищувати тренера і гравців. Темні часи траплялись у всіх. Он збірна Франції в 90-х пропустила два чемпіонати світу поспіль, а потім виграла домашній Мундіаль. Нині потрібно виважено обрати нового головного тренера (кажуть, на посаду претендують Чезаре Пранделлі та Карло Анчелотті), зробити ставку на відповідальних та розумних гравців, і дати поштовх італійському футболу. Стосовно останнього, то експерти в один голос кажуть, що Італія повинна поборотися за проведення чемпіонату світу-2026. Саме підготовка до цього турнір зможе модернізувати місцевий футбол.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-