Чому відмова грати в Маріуполі – це перемога ворогів України

Чому відмова грати в Маріуполі – це перемога ворогів України

Аналітика
Укрінформ
«Динамо» повинно змінити своє рішення.

Український футбольний чемпіонат - то нескінченне джерело скандалів. Наступний сезон ще не почався, а вже мали тяганину з новачками. Спочатку УПЛ вирішив не пускати в лігу «Десну», давши зелене світло «Вересу». А потім до Маріуполя на матчі проти «Іллічівця» відмовились їхати «Динамо» і «Карпати». Мовляв, ніхто не гарантує їм безпеки у прифронтовому місті. Як сказали в «Динамо»: «Наш автобус – яскрава мішень для бойовиків». 

Насамперед потрібно відзначити, що жоден інший клуб УПЛ подібних вимог не ставив. Тобто «Чорноморець» чи «Олександрія» не мають зауважень до рівня безпеки на футболі в Маріуполі. Виходить одні готові їхати до Маріуполя, інші – ні. «Динамо» і «Карпати» вимагають особливих умов для себе (а саме матчів на нейтральному полі), але чи є для цього підстави?

Якщо київський та львівський клуби володіють інформацією про те, що на них готують замах у Маріуполі – це ще можна зрозуміти. Втім, нічого подібного вони не заявляли. Принаймні, публічно. Аргументи «відмовників» наступні – близько фронт, наш клуб гарна мішень, немає «залізних» гарантій. При цьому складається враження, що гарантії вони хочуть отримати не лише від ВСУ, СБУ і Нацгвардії, а ледь не від самих бойовиків і особисто Путіна. Не даремно ж Ігор Суркіс сказав, «дайте залізні гарантії  - зіграємо хоч в Донецьку».

Незважаючи на статус прифронтового міста, Маріуполь ось уже другий рік живе повноцінними мирним життям. Грають у футбол, проводять фестивалі і концерти. Обстрілів давно немає, терактів також. Годі й говорити, що демарш «Динамо» і «Карпат» вболівальники зустріли, м’яко кажучи, здивовано. «Боягузи» та «ось такі з вас патріоти» - головні тези їх реакції. Тобто, влаштовувати акції в підтримку української армії то ми готові, а самим поїхати за 20 км від війни, то вже ні. Найпоказовіше, що мовчать клубні ультрас, серед яких багато людей воювали в АТО. Вочевидь, там також здивовані рішенням клубів. Бо виходить, що «боягузами» стали і вони.

Наразі ситуація зависла в повітрі. Є заяви, є реакція, немає ніяких офіційних рішень. В УПЛ запевнюють, що вони знайдуть компромісне рішення. Хоча і вони не гарантують, що зуміють переконати «Динамо» і «Карпати» грати в Маріуполі. В клубах пропонують перенести матчі на нейтральні поля, що і без того нівелює рівень нашого чемпіонату та інтерес до нього з боку глядачів.

В результаті маємо чергову поразку українського футболу. Виходить, що упирі з «ДНР» так залякали клубне керівництво «Динамо» і «Карпат», що ті відмовились везти свої команди в Маріуполь. Крайніми виявились вболівальники, чиї інтереси проігнорували, і українська армія та спецслужби, у чиїх професійних здібностях засумнівались популярні клуби. Прикро, але терористи досягли свого – вони посіяли страх і цей страх керує нашим життям. А мало бути навпаки – футбол мав цей страх перемогти.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-