Цивільний захист в умовах війни: Клименко обговорив з колегами із країн Європи досвід України

Цивільний захист в умовах війни: Клименко обговорив з колегами із країн Європи досвід України

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та його колеги з країн Балтії, Фінляндії, Норвегії та Польщі обговорили досвід України у сфері цивільного захисту в умовах війни і питання безпеки співробітників, які ліквідують наслідки атак армії РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МВС.

«Одне з найважливіших питань у фокусі нашої уваги - цивільний захист. Нам довелося практично докорінно змінювати всі раніше діючі інструкції та вимоги до облаштування захисних споруд, систематизувати їхній облік та покращувати процес інформування громадян», - зауважив Клименко під час виступу на консультаційній зустрічі міністрів.

Як підкреслив очільник МВС, на сьогодні вже близько 84% із понад 60 тисяч об’єктів цивільного захисту на підконтрольній Україні території повністю відповідають встановленим вимогам.

Клименко наголосив, що інтерактивна мапа укриттів і бомбосховищ доступна прямо у смартфоні й містить всю необхідну інформацію та актуальні фото захисних споруд.

Також він звернув увагу на те, що фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліції проводять щоквартальні перевірки й моніторинг стану та доступності укриттів.

Окремим надважливим викликом для МВС Клименко назвав безпеку співробітників, які працюють на місцях російських атак, адже працівники екстрених служб нерідко стають мішенями для росіян.

Зважаючи на це, повідомив міністр, МВС вже неодноразово змінювало підходи в роботі, вимоги до екіпірування та протоколи реагування на надзвичайні події.

Клименко акцентував увагу на тому, що зберегти життя працівників МВС і при цьому забезпечити максимальну ефективність роботи під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій суттєво допомагає сучасна техніка й обладнання: автодрабини із системами пінного гасіння, тактичний робот для гасіння вогню, тепловізори та прилади для контролю за рухом конструкцій.

«Утім, навіть прискіпливе планування не дозволяє повністю уникнути помилок. На жаль, усі інструкції «написані кров’ю». Ми вже неодноразово змінювали підходи в роботі, вимоги до екіпірування та протоколи реагування на надзвичайні події. Ми завжди враховуємо оперативну обстановку в кожному конкретному регіоні й за необхідності вносимо корективи до алгоритмів дій наших співробітників», - зазначив Клименко.

Читайте також: Клименко проінспектував роботу оперативної бази рятувального загону спецпризначення

Важливою у системі цивільного захисту, підкреслив він, залишається комунікація з населенням, яка здійснюється у форматі 24/7. Це необхідно для оперативного поширення перевіреної та об’єктивної інформації і протидії ворожим фейкам та дезінформації.

«Ще до початку повномасштабного вторгнення було розроблено рекомендації для громадян щодо перебування у бомбосховищах, змісту тривожної валізи та аптечки, шляхів евакуації. Після вторгнення - правила поведінки на блокпостах та при перетині кордону, поводження із небезпечними предметами та ідентифікації підозрілих осіб», - зауважив Клименко.

Він додав, що на прифронтових територіях співробітники МВС розповсюджують листівки з інформацією про евакуацію, правила поведінки під час обстрілів або після виявлення вибухонебезпечних предметів та корисні контакти. Також правоохоронці проходять спеціальні курси - навчання дітей правилам мінної безпеки.

Міністр подякував іноземним колегам за співпрацю й підтримку та висловив готовність української сторони ділитися й надалі власним досвідом роботи цивільного захисту в умовах війни.

Як повідомляв Укрінформ, Клименко під час зустрічі з японською делегацією на чолі з послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі обговорив розмінування, а також підтримку України на тлі обстрілів росіянами критичної та цивільної інфраструктури.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-