Україна екстрадувала до Польщі координатора міграційної кризи на кордоні ЄС і Білорусі

Україна екстрадувала до Польщі координатора міграційної кризи на кордоні ЄС і Білорусі

Фото
Укрінформ
Україна екстрадувала до Польщі організатора міжнародного каналу переправлення нелегальних мігрантів з країн підвищеного терористичного ризику до країн Європейського Союзу через Росію та Білорусь.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

“За матеріалами Служби безпеки України до Республіки Польща екстрадовано ділка, який своїми злочинними діями посилював кризу на кордоні країн Євросоюзу та Білорусі”, - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що фігурантом є громадянин однієї з країн Південної Азії. Він прибув в Україну ще на початку 2000-х років, а після повномасштабного вторгнення РФ розпочав протиправну діяльність, яка підриває європейську безпеку.

За допомогою своїх закордонних зв’язків, ділок організував масове переправлення до ЄС вихідців із країн підвищеного терористичного ризику. Зокрема йдеться про громадян Непалу, Бангладеш та Пакистану.

Маршрут біженців пролягав через територію Росії та Білорусі, а далі до Республіки Польща в обхід встановлених пунктів пропуску.

Читайте також: Польща до кінця року зміцнить загородження на кордоні з Білоруссю

Для функціонування трафіку, його організатор створив міжнародне злочинне угруповання, до складу якого залучив десятки жителів різних країн.

Головний фігурант передавав своїм спільникам інструкції: щодо маршрутів руху нелегалів, способів їх перевезення і тимчасового проживання.

Для комунікації використовувались спеціально створені анонімні чати в популярних месенджерах.

Зловмисники намагались розосередити по різних європейських країнах до сотні нелегалів, які були розподілені на окремі групи. Кожна з них мала свій пункт призначення та керівника.

Завдяки спецоперації СБУ та польських партнерів у 2023 році на території ЄС частину нелегалів уже затримали.

Після цього у Хмельницькому затримали організатора каналу нелегальної міграції.

Під час обшуку в оселі фігуранта виявили засоби зв’язку, комп’ютерну техніку та чорнові записи із доказами незаконної діяльності. Також ділок зберігав у помешканні гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Зловмисника екстрадували до Польщі, де він перебував у міжнародному розшуку. Там іноземець відповідатиме за вчинені злочини проти європейської безпеки, поінформували в СБУ.

Читайте також: Фінляндія представила законопроєкт для боротьби з мігрантами на кордоні з Росією

Як повідомляв Укрінформ, нелегальні мігранти підпалили прикордонний знак на польсько-білоруському кордоні і кидали у польських прикордонників, які намагалися загасити вогонь, камінням та гілками дерев.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-