До суду передали справу ексзаступника голови СБУ часів Януковича

До суду передали справу ексзаступника голови СБУ часів Януковича

Укрінформ
Працівники ДБР завершили досудове розслідування і передали до суду справу колишнього першого заступника голови СБУ – керівника Антитерористичного центру за обвинуваченням у дезертирстві, непокорі в бойовій обстановці, а також у втраті секретного документа.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР

«Аби уникнути затримання колишній генерал-майор зрадив військову присягу та 23 лютого 2014 року дезертував з місця проходження військової служби – Центрального апарату Служби безпеки України та вилетів до Автономної Республіки Крим. Із собою генерал «захопив» робочий зошит з грифом обмеження доступу «Цілком таємно» із конспектом наказів голови СБУ та рішеннями Колегії СБУ», - ідеться в повідомленні.

У ДБР нагадали, що йому загрожувала кримінальна відповідальність за вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів, включаючи державну зраду, організацію умисних вбивств учасників протесаних акцій та незаконного перешкоджання їх проведенню.

Перед виїздом фігурант звернувся за медичною допомогою до Центрального госпіталю СБУ, намагаючись створити видимість своєї хвороби та необхідності виїзду на лікування. Однак у ході слідства судово-медична експертиза встановила відсутність підстав для стаціонарного лікування військовослужбовця та можливість отримання ним амбулаторної медичної допомоги у будь-якому лікувальному закладі столиці.

«Приїхавши на територію АР Крим, замість лікування колишній посадовець СБУ почав подорожувати півостровом, 25 лютого 2014 року його розшукав тодішній голова СБУ та віддав наказ повернутись до Центрального апарату СБУ для продовження служби. Генерал наказ не виконав і після завершення так званого «лікування» до місця служби не повернувся», - додали в ДБР.

Також він не почав виконувати обов’язки як керівник Антитерористичного центру при СБУ — координувати протидію терористичним і сепаратистським проявам на півострові.

Дезертирство і непокора військовослужбовця були вчинені ним в бойових обставинах саме під час введення російських військ та бойової техніки на територію Автономної Республіки Крим.

У Криму колишній генерал-майор оформив російське громадянство, у зв’язку з чим досудове розслідування відносно нього здійснювалось з дозволу слідчого судді за спеціальною (заочною) процедурою.

Читайте також: «Справи Майдану»: про підозру повідомили екскерівникам СБУ та понад 20 високопосадовцям ФСБ

Також слідчий суддя обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, що дозволить затримати обвинуваченого одразу після деокупації Збройними силами України Криму і Севастополя.

Обвинувальний акт скерували до суду. Дії обвинуваченого кваліфіковані за ч. 1 ст. 329, ч. 3 ст. 408, ч. 3 ст. 402 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання – 12 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2023 року працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру в пособництві у вчиненні державної зради керівникам СБУ часів президентства Віктора Януковича і 20 співробітникам Федеральної служби безпеки РФ під час подій Революції Гідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-