Із Лондона на Луганщину: пластуни пробігли 3000 кілометрів віртуального марафону

Із Лондона на Луганщину: пластуни пробігли 3000 кілометрів віртуального марафону

Ексклюзив
Укрінформ
Пластуни з усього світу пробігли 3 тис. км віртуального марафону - від Лондона до крайньої східної точки України, знищеного росіянами села Рання Зоря на Луганщині.

«Дорогою» збирали гроші для пластунів в ЗСУ. Про це Укрінформу розповів пластун-сеньйор, член бігового клубу UStream Відень Андрій Ребрик.

«Я бігаю марафони давно, є членом бігового клубу UStream (Юкрейніан стрім) Відень - у 2022-му році ми бігли віртуальний марафон та збирали кошти для пластунів у ЗСУ. Ідею пробігти від Лондона до Ранньої Зорі на Луганщині зараз подала Еля Чурук - пластунка, яка зараз живе в Лондоні. До неї одразу долучилися Денис Угрин, який бігав марафон в Антарктиді, та Оксана Літинська - відома альпіністка. Ми організували віртуальний забіг, загалом у ньому взяло участь 28 пластунів в Україні та світі», - сказав Ребрик.

З його слів, загальний трек забігу від Лондона до Ранньої Зорі склав 3 253 км.

«Для того, аби взяти участь, потрібно було у спеціальному додатку для бігунів зареєструватися і програма фіксувала твій кілометраж до загального треку. Ми планували завершити марафон до Дня Незалежності, але зрештою впоралися швидше», - розповів він.

Суть цього проєкту, пояснює Ребрик, це підтримка пластунів, котрі зараз на війні.

«Ідея була така, що кожен, хто біг частину марафону, донатив - це могла бути моя моно-банка, міг бути загальний збір Пласту на підтримку пластунів у війську або ж донат для свого друга/подруги, які зараз на фронті. Внески були абсолютно різні - від 10 до 1000 гривень, хтось жертвував кілька сотень доларів. По-різному. Суть - колективний дух та підтримка один одного у складні часи», - зазначив Ребрик.

Найменші бігуни, котрі взяли участь у марафоні, - це були новаки (пластуни 6-11 років, які носять жовті хустки - ред.) із Мадрида та Івано-Франківська. У Франківську діти бігли всього 100 метрів, але збирали гроші на підтримку пластунів в ЗСУ.

Кошти, зібрані під час марафону, перераховували на дрони, турнікети еко-флоу - на актуальні збори.

Із Лондона на Луганщину: пластуни пробігли 3000 кілометрів віртуального марафону / Фото надані Андрієм Ребриком

Зараз, зі слів Ребрика, у пластунів є ідея пробігти ще один віртуальний марафон - по всіх Пластових осередках Європи. Бігтимуть від Лондона до Бельгії, Франції, Італії, Португалії, Австрії, Німеччини тощо.

Читайте також: Глава МЗС Латвії пробігла півмарафон - збирали гроші на дрони для України

«За такі марафони немає медалей або що. Ми це робимо, бо хочемо, бо любимо, бо хочемо зберегти єдність. Ідея - показувати, що ми всі українці, ми об'єднані, що ми один одного підтримуємо і особливо підтримуємо тих, хто зараз у війську. А в армії зараз служить 700 пластунів - в різних підрозділах Сил оборони», - акцентував він.

Як повідомляв Укрінформ, 7 травня на Авдіївському напрямку загинув пластун із Волині, один із організаторів фестивалю «Бандештадт», автор шеврону бригади Маґура - молодший сержант ЗСУ Олександр Машлай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-