Уточнити дані мають усі військовозобов’язані, бо «обмежено придатних» більше немає - Міноборони

Уточнити дані мають усі військовозобов’язані, бо «обмежено придатних» більше немає - Міноборони

Укрінформ
Від 18 травня протягом 60 діб усі військовозобов’язані мають уточнити свої дані. Пройти військово-лікувальну комісію доведеться й тим, хто має статус «обмежено придатних».

Про це в ефірі марафону «Єдині новини» нагадав речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін, передає кореспондент Укрінформу.

«Норми закону такі, що від 18 травня протягом 60 діб усі військовозобов’язані повинні уточнити свої дані. Якщо говорити про обмежено придатних, то після того, як така людина пройде військово-лікарську комісію, отримавши направлення в ТЦК та СП, буде ясно, вона придатна, чи не придатна. Тому що статус «обмежено придатний» скасовується (його скасовано з 4 травня - ред.)», - зазначив Лазуткін.

Речник наголосив, що це мають зробити усі військовозобов’язані, незважаючи на те, коли вони уточняли свої дані.

«Уточнити дані можна буде через електронний кабінет, спеціальний застосунок, який запрацює з 18 травня, а також у ЦНАП чи ТЦК та СП», - додав Лазуткін.

Коментуючи обмеження права керування авто, він зауважив, що у законі прописана чітка схема: «Через п’ять днів після того, як людина, яка має з’явитися у ТЦК і СП, і ухиляється, видається вимога щодо виконання обов’язку військовозобов’язаного. Через десять днів, якщо вона ігнорує її, йде звернення до суду, і суд приймає рішення стосовно обмеження права керування транспортним засобом. Важливо пам’ятати, що це обмеження тимчасове. Якщо людина оновлює свої дані, то це обмеження скасовується».

Прокоментував речник і чутки про автотранспортний обов’язок, що, мовляв, будуть забирати автівки: «Нагадаю, що цей обов’язок давно діє, це - не нова норма. Так, деякі автівки залучалися, переважно спецтранспорт, у державних установ. Легкові ж автомобілі не вилучалися, можливо, були поодинокі випадки».

Читайте також: У Міноборони пояснили, як зміниться бронювання від мобілізації для держслужбовців

Тим, хто хоче потрапити до обраних частин, Лазуткін порадив звернутися до рекрутингових центрів. «Їх в Україні відкрилося вже 20. Це можливість для тих, хто хоче бути потрібним Силам оборони держави і може знайти там нову високооплачувану роботу за фахом», - нагадав Лазуткін.

Як повідомляв Укрінформ, 11 квітня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Його підписав Президент Володимир Зеленський. Закон набере чинності 18 травня. Передбачено, що мобілізації підлягають громадяни віком від 25 до 60 років.

Чоловіки віком від 18 до 60 років будуть зобов'язані постійно носити з собою військово-обліковий документ і пред'явити його на вимогу представника ТЦК або поліцейського, прикордонника.

Після публікації закону в усіх військовозобов'язаних буде 60 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання, контактну інформацію та інші військово-облікові дані. Зробити це вони можуть у ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-