У ФПУ розповіли, на які проблеми найбільше скаржаться профспілки

У ФПУ розповіли, на які проблеми найбільше скаржаться профспілки

Укрінформ
Серед проблем, на які найбільше скаржаться профспілки керівництву Федерації профспілок України - порушення трудових прав і колективних договорів та втрата робочих місць.

Про це під час пресконференції в Укрінформі заявив голова ФПУ Григорій Осовий, відповідаючи на питання кореспондента агентства, щодо яких проблем наразі профспілки скаржаться у керівництво його організації найбільше.

«Перше — це втрата робочих місць. Близько 5 млн робочих місць було втрачено. Далі — високий рівень безробіття - майже 20%. І поки що тенденція до його зменшення є надто слабкою, щоб говорити, що ми повернемо всіх, хто бажає працювати, щоб надати таку можливість людям. Третє — це надзвичайно низький рівень зарплати», - зазначив він.

Голова ФПУ заявив, що держгарантія мінімальної зарплати станом на сьогодні у перерахунку по курсу долара становить лише 180 доларів за місяць, за повну норму робочого часу. За його словами, при цьому українські біженці, які перемістилися у країни Європи, отримують на місяць фінансової, матеріальної допомоги на суму від 800 до 1000 євро.

Читайте також: Попри воєнний стан базові права робітників мають лишатися недоторканими - профспілки

«Є і борги по зарплаті в силу різних причин — десь є розбиті підприємства і немає економіки, і така заборгованість висить уже роками, є і ситуації, де є працююча економіка, але бізнес насамперед сплачує за електроенергію, сплачує податки, а робітника ставить у чергу щодо виплати зарплати. І звичайно, йдеться безпосередньо про порушення трудових прав і колективних договорів», - поінформував Осовий.

За його словами, в умовах війни перед ними стоять величезні виклики, і потрібно створити ресурс життєзабезпечення для тих людей, які втратили свою роботу і засоби існування. 

«І це ми маємо робити спільно - у діалозі з урядом, роботодавцями - і шукати цю подушку безпеки і спроможності втримати наші ресурси, які є в Україні. Виклики у нашій країні перед владою і бізнесом, роботодавцями, профспілками наразі є надзвичайно великими. І, звичайно, (потрібно — ред.) задіяти той ресурс допомоги, який є можливий на сьогодні», - сказав він.

Читайте також: Для соціального захисту ветеранів потрібно створити профспілки по кожному окремому роду військ - Кім

Окремо голова ФПУ зазначив, що приїзд в Україну місії високого рівня, а саме — представників Міжнародної конфедерації профспілок, Глобальної профспілки IndustriAll і одного з найбільших національних профцентрів Великобританії - Британського конгресу тред-юніонів, є підтвердженням того, що (світовий — ред.) профспілковий рух поділяє українські виклики і турботи і готовий разом з Україною обстоювати і захищати права працівників, права на гідну працю, достойну оплату праці тощо.

Як повідомлялося, генеральна секретарка Європейської конфедерації профспілок (ITUC) Естер Лінч поінформувала, що інвестори у відбудову України мають гарантувати робочі місця із належною зарплатою.

Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-