Попри воєнний стан базові права робітників мають лишатися недоторканими - профспілки

Попри воєнний стан базові права робітників мають лишатися недоторканими - профспілки

Укрінформ
У Міжнародній конфедерації профспілок вважають, що фундаментальні права робітників мають залишатися недоторканими попри воєнний стан в Україні і висловлюють занепокоєння їхнім звуженням у трудовому законодавстві.

Про це заявив генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (ITUC) Люк Тріангл на пресконференції в Укрінформі на тему "Профспілки світу разом з народом України: на захисті від агресії, заради життя, свободи й демократії".

Тріангл зазначив, що глобальний профспілковий рух від початку повномасштабного вторгнення РФ стоїть на боці народу України і не змінюватиме своєї позиції ані зараз, ані в майбутньому.

Він поінформував, що члени делегації під час дводенного візиту в України мали зустрічі з політичним керівництвом і роботодавцями.

«Я мушу сказати, що при тому, що у нас є певне розуміння, що у таких ситуаціях країна застосовує правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, але це ніяким чином не є виправданням того, що урізаються і гранично обмежуються права робітників і профспілок. У нас є дуже серйозні занепокоєння про той напрям, який чинний уряд послідовно переслідує, ухвалюючи закони, і яким чином у них прописані права робітників і профспілок», - сказав Тріангл.

Він наголосив, що права робітників мають залишатися недоторканими попри воєнний «чи якийсь інший» стан, тому що вони є універсальними, і їх треба поважати.

Читайте також: Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу

«Право на колективний договір і повага до колективних договорів, які відповідають ключовим стандартам Міжнародної організації праці, теж мають поважатися урядом. І в цьому сенсі зменшення рівня колективного договору до індивідуальних договорів між роботодавцем та робітником і неповага до колективних договорів, які підписуються на рівні компаній, це неприйнятно ані у стані війни, ані в стані миру», - наголосив генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

За його словами, право на мирні зібрання, на страйки теж є універсальними фундаментальними правилами, прийнятими цивілізованим людством, і у нинішніх виняткових умовах війни вони теж мають діяти.

«Ми не приймаємо того, що вони урізаються», - заявив Тріангл.

Він зауважив, що у Міжнародній конфедерації профспілок бачать, що чинний український уряд намагається гранично звузити права робітників та профспілок.

«Ми з цим не погоджуємося, і будемо підтримувати наші афілійовані організації в Україні у боротьбі проти цієї негативної тенденції у трудовому законодавстві», - застеріг генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

За словами Тріангла, очолювана ним організація чітко підтримує вступ України до ЄС. Водночас він зауважив, що приєднуватися до Євросоюзу потрібно з високими стандартами життя і законодавства.

Читайте також: До 2030 року Україні не вистачатиме до 4,5 мільйона робочих рук - експерт

«Якщо в Україні є політики, які можуть вважати, що це добре – прийти в ЄС із найслабшим законодавством щодо соціальних стандартів, із найнижчим рівнем мінімальної зарплатні, то я вам скажу з нашого досвіду, що це абсолютно неправильний шлях, який не веде до приєднання до ЄС… Якщо ви хочете досягти прогресу в ЄС, ви маєте подбати про те, щоб вступити до ЄС із хорошими зарплатами та гідними умовами праці… Інакше ті українці, які поїхали, не повернуться», - зауважив Тріангл.

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок також підкреслив, що українські профспілки мають бути залучені і до процесу відбудови України.

«Ми знаємо, на які ризики може наражатися відбудова, куди вливаються сотні мільярдів, якщо це не поставити це на правильні рейки. Цю роботу треба відповідно координувати, як ми бачили на інших прикладах, має бути соціальний діалог, і роль профспілок дуже важлива у період відбудови», - переконаний він.

Читайте також: Рада ухвалила закон про колективні угоди та договори

Міжнародна конфедерація профспілок - найбільше світове профспілкове об'єднання. МКП була створена в 2006 році шляхом об'єднання Міжнародної конфедерації вільних профспілок і Всесвітньої конфедерації праці.

Фото: Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-