«Вавилон’13» презентував документальний проєкт про людей у найгарячіших точках фронту

«Вавилон’13» презентував документальний проєкт про людей у найгарячіших точках фронту

Фото, відео
Укрінформ
Об’єднання українських документалістів «Вавилон’13» презентувало новий документальний проєкт «Південь-Північ-Захід-Схід», що складатиметься з шести фільмів про людей у найгарячіших точках лінії фронту.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Головний фокус проєкту – об’єднання українців з різних регіонів у боротьбі за змогу будувати справедливе майбутнє в рідній країні. Часів Яр, Покровське, Нью-Йорк, Лиман, Козацьке, Торецьк, Оріхів, Глухів - раніше маловідомі точки на мапі, які тепер займають місце у серцях всіх українців. Частина героїв серіалу залишила позаду своє мирне життя, щоб боронити наші кордони, частина - цивільні мешканці прифронтових міст та селищ, які попри цілодобову загрозу не полишають рідних домівок, займаються відновленням будинків та громад після окупації, а частина - українські військові, що борються за майбутнє країни», - зазначає команда Вавилонʼ13.

«Вавилон’13» презентував документальний проєкт про людей у найгарячіших точках фронту / Фото: Вавилон’13

За словами кінооператора та продюсера Андрія Котляра, цей проєкт – логічне продовження діяльності Вавилонʼ13, адже у своїй творчості команда досліджує Україну сьогодення, розповідає історії людей, які залучені до процесу захисту та відбудови країни.

«Ми хочемо через свої фільми-портрети розповісти про те, як українці в різних регіонах України працюють задля спільного добробуту. Тож очікуємо, що ці історії знайдуть свій відгук в серцях глядачів та глядачок. Ми також плануємо презентувати цей проєкт на великому екрані, адже мали досить успішний досвід показів проєкту “Війна-ненажера”», - сказав Котляр.

Першим епізодом стала історія «Нью-Йорк. Часів Яр. Хліб», створена разом з пекарнею Good Bread from Good People.

Відео: #BABYLON'13

Від початку повномасштабного вторгнення команда пекарні щотижня відправляє велику партію хліба на схід, а волонтер Дмитро Артемов розвозить його по містах і селищах. Ще донедавна він возив хліб у Часів Яр незалежно від пори року, але з посиленням обстрілів армією РФ це стало неможливо.

«Мені здається, це кіно про те, що десь "там" життя зовсім інакше. В тих краях люди постійно знаходяться між життям та смертю, між білим та чорним, самі того не бажаючи. І цей хліб - це символ того, що ми разом, ми можемо щось робити, допомагати одне одному. Це також історія про волонтерів, які попри все роблять все можливе, щоб допомагати людям і робити їх життя трошки кращим», - зазначив власник пекарні Влад Малащенко.

«Ми почали знімати людей, які отримували хліб, допомагали його розвантажувати, і було видно, що він їм дуже потрібен. Так ми їздили декілька разів в одні й ті самі місця, бачили тих самих людей, бачили зміни в них, бачили, як зі зміною сезонів їм ставало все важче», - розповів оператор Вавилонʼ13 Женя Козеко.

Читайте також: Дні європейського кіно в Туреччині розпочали показом українського фільму «Степне»

Проєкт «Північ-Південь-Захід-Схід» реалізується за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки.

Подивитися серії документального проєкту можна буде на офіційному ютуб-каналі організації, а згодом усі фільми покажуть на великому екрані - команда планує влаштувати спеціальний показ у Києві, в кінотеатрі «Жовтень».

Як повідомлялося, «Вавилон'13» — група українських кінематографістів, яку було засновано після злочинного розгону Євромайдану наприкінці листопада 2013 року. Акумулюючи свої творчі зусилля, понад 50 кінематографістів за дев’ять років створили понад 400 фільмів, які мали потужний вплив на інформаційний та культурний простір як в Україні, так і за кордоном.

Фото: Кадр з фільму

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-