Прокуратура завершила слідство у справі про підкуп віцепрем'єра - САП

Прокуратура завершила слідство у справі про підкуп віцепрем'єра - САП

Укрінформ
Завершено слідство стосовно трьох осіб у справі щодо спроби підкупу віцепрем'єр міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як передає Укрінформ про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє у Фейсбуці.

12 квітня прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно трьох осіб, викритих на спробі підкупу керівництва Міністерства відновлення. На сьогодні детективами Національного антикорупційного бюро за дорученням прокурора САП відкрито матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

Як нагадали в САП, установлено, що між державним підприємством, яке входить до сфери управління Міністерства розвитку громад та приватним товариством-забудовником укладено ряд договорів з метою будівництва житлових будинків на земельній ділянці, яка належить державі.

"Усвідомлюючи, що наявні підстави для розірвання вказаних договорів з ініціативи Міністерства, фактичний власник підприємства-забудовника у співучасті з директоркою державного підприємства висловив пропозицію віцепрем'єр міністру з відновлення України надати йому за нерозірвання вказаних договорів та сприяння в їх реалізації неправомірну вигоду в розмірі 2 % від площі майбутніх житлових будинків (понад 5200 кв. м)", - зазначили в САП.

Читайте також: НАБУ перевіряє діяльність Брагінського на посаді глава Київського метрополітену

Надалі фактичний власник підприємства забезпечив реєстрацію на "довірену особу" віцепрем'єр міністра майнових прав на 15 квартир в одному із житлових комплексів столиці, загальною площею 785 кв. м, одну з яких передав у власність.

21 листопада 2023 повідомлено про підозру директорці державного підприємства та фактичному власнику приватного товариства-забудовника у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України.

28 березня 2024 – пособнику зазначених осіб, який забезпечив перерахування зі свого рахунку на рахунок "довіреної особи" віцепрем'єр міністра грошових коштів для створення видимості наявності у "довіреної особи" легальних коштів для начебто придбання квартир, які були предметом неправомірної вигоди. При цьому, як підставу перерахування коштів підозрюваний використав підроблений договір позики.

Його дії кваліфіковано за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369, ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, 24 листопада 2023 року ВАКС застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення 100 млн грн застави до власника приватного товариства-забудовника, якого підозрюють у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення.

НАБУ і САП спільно з віцепрем'єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України викрили власника приватного товариства на пропозиції неправомірної вигоди у вигляді нерухомості у зведених ним новобудовах загальною площею понад 5200 кв. м орієнтовною вартістю понад 170 млн грн.

За це топпосадовець мав залишити в силі укладені з товариством угоди щодо будівництва житлового комплексу на земельній ділянці Мінрозвитку, а також сприяти отриманню дозвільних документів та необхідних погоджень.

На момент викриття злочину детективи та прокурори задокументували оформлення на довірену особу 15 квартир у Києві.

Читайте також: Суд взяв під варту ексочільника господарського забезпечення СБУ із заставою у ₴3 мільйони

Окрім власника товариства про підозру повідомили керівниці держпідприємства.

28 березня 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру ще одному співучаснику схеми надання неправомірної вигоди віцепрем'єр міністру.

Фото ілюстраційне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-